Lubiane nie tylko przez dzieci paluszki rybne są dobrą alternatywą dla kurczaka w panierce czy klasycznego schabowego.Składniki:3 łyżki mąki1 duże jajko50g bułki tartej500g filetu z ryby bez skóry(z łososia, dorsza, łupacza lub innej białe ryby),pokrojony na 4 lub 8 grubych kawałków3 łyżki oleju słonecznikowegosól i świeżo zmielony czarny pieprzWsypujemy mąkę do torebki foliowej i doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy rozbite jajko do płytkiego naczyniu. Na oddzielny płytki talerz wysypujemy bułkę tartą.Delikatnie wrzucamy każdy kawałek ryby do torebki z mąką, aż będzie równo pokryty, potem zanurzamy w roztrzepanym jajku, a następnie q bułce tartej Kładziemy przygotowane kawałki ryby na talerzu.Rozgrzewamy olej w głębokiej ciężkiej patelni, możemy tęż użyć frytownicy z temperaturą 180 C. (UWAGA:. Gorący olej może być bardzo niebezpieczny!) Dodajemy na patelnię paluszki rybne i smażmy na złoty kolor ze wszystkich stron, przez 5-6 minut, obracając od czasu do czasu.Zdejmujemy z patelni rybęłopatką i odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.Podajemy paluszki rybne z kawałkami świeżego masła na grzankach i ketchupem