ßßß Cookit - przepis na Domowe paluszki rybne

Domowe paluszki rybne

nazwa

Wykonanie

Lubiane nie tylko przez dzieci paluszki rybne są dobrą alternatywą dla kurczaka w panierce czy klasycznego schabowego.
Składniki:
3 łyżki mąki
1 duże jajko
50g bułki tartej
500g filetu z ryby bez skóry
(z łososia, dorsza, łupacza lub innej białe ryby),
pokrojony na 4 lub 8 grubych kawałków
3 łyżki oleju słonecznikowego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Wsypujemy mąkę do torebki foliowej i doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy rozbite jajko do płytkiego naczyniu. Na oddzielny płytki talerz wysypujemy bułkę tartą.
Delikatnie wrzucamy każdy kawałek ryby do torebki z mąką, aż będzie równo pokryty, potem zanurzamy w roztrzepanym jajku, a następnie q bułce tartej Kładziemy przygotowane kawałki ryby na talerzu.
Rozgrzewamy olej w głębokiej ciężkiej patelni, możemy tęż użyć frytownicy z temperaturą 180 C. (UWAGA:. Gorący olej może być bardzo niebezpieczny!) Dodajemy na patelnię paluszki rybne i smażmy na złoty kolor ze wszystkich stron, przez 5-6 minut, obracając od czasu do czasu.
Zdejmujemy z patelni rybę łopatką i odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.Podajemy paluszki rybne z kawałkami świeżego masła na grzankach i ketchupem
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/05/domowe-paluszki-rybne-homemade-fish.html