Wykonanie
Składniki :200 g
jagód140 g
mąki pszennej60 g
mąki żytniej2 łyżki
skrobi ziemniaczanej1 łyżka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
soli3
jajka200 g
cukru trzcinowego250 ml
jogurtu Mleko125 ml
oliwy z oliwekskórka z 1
cytryny
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną
oliwy z oliwek. W dużej misce mieszamy obie
mąki,
skrobię,
proszek do pieczenia i
sól.W innej misce łączymy
skórkę z cytryny,
jajka,
cukier,
jogurt,
oliwę z oliwek. Dodajemy mokre składniki do suchych i całość mieszamy. Na koniec dodajemy
jagody, delikatnie mieszamy i przelewamy masę do przygotowanej wcześniej formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 do 40 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy ciasto do ostygnięcia, po czym obracamy je i wyjmujemy z formy.