Wykonanie
Składniki:
Biszkopt: 5
jajek, szklanka
cukru, szklanka
mąki pszennej, szklanka
mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia. Masa: ½ kostki
masła, ½ kostki
margaryny, 3
żółtka, ¾ szklanki
cukru pudru, 50 ml
spirytusu lub 100 g
wódki,
kakao (ile kto uważa),
zapach rumowy.Przygotowanie: Ubić pianę z
białek z
cukru.
Żółtka wymieszać z 1 łyżką ostudzonej
wody. Pianę połączyć z
żółtkami,
mąką i
proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać i upiec. Z ciepłego wydrążyć środek pozostawiając ok. 1 cm brzegu i tak, aby nie zrobić dziur w dnie (tak jak do „kopca kreta”). Wydrążone ciasto wrzucić do garnka, dodać składniki kremu i wszystko zmiksować. Krem włożyć w wydrążone wcześniej ciasto. Zalać
polewą czekoladową, można posypać np. wiórkami kokosowymi.