Wykonanie
I znów przepis z książki "Muffiny. Małe, ale za to przepyszne".Składniki: 12 papilotek, 250 g
brzoskwiń z puszki (waga po osączeniu), 100 g
płatków owsianych, 275 g
maślanki, 150 g
maki, 50 g
płatków migdałowych, 40 g wiórków
czekoladowych, 2 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 1 szczypta
cynamonu, 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej, 1
jajko, 125 g
cukru, 80 ml
oleju roślinnego.Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 st. Papilotki umieścić w zagłębieniach formy na muffinki.
Brzoskwinie z
syropu odłożyć na sitko i osączyć z
syropu.
Płatki owsiane zalać
maślanką i odstawić, żeby napęczniały.
Brzoskwinie pokroić w małą kostkę (można odkroić 12 cienkich cząstek do dekoracji).
Make zmieszać z
migdałami, wiórkami czekoladowymi,
proszkiem do pieczenia,
cynamonem i
sodą oczyszczoną.
Jajko rozmącić, wymieszać najpierw z namoczonymi w
maślance płatkami owsianymi,
cukrem,
olejem i kawałeczkami
brzoskwiń, a następnie z suchymi składnikami. Papilotki napełnić
ciastem i piec 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone pozostawić jeszcze przez 5 minut w formie, aby nieco ostygły. Muffinki można przybrać cząstkami
brzoskwiń.