Wykonanie

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc u nas w domu w głośniach rozbrzmiewa tradycyjnie świąteczna składanka Bubble i pachnie piernikami. Dziś testowałyśmy z moją Córką, dla Was kolejny piernikowy przepis. Muszę przyznać, że jest boski. Ciasto zagniata się bardzo łatwo, równie prosto je rozwałkować, a wycinanie z niego
ciastek nie stanowi problemu nawet dla 2 letniego brzdąca. Zdecydowanie polecam.Składniki: (u mnie na około 3 blachy pierników - ilość
ciastek zależy od wielkości waszych foremek, więc ciężko to oszacować)1/4 szklanki
miodu80 g
masła1/2 szklanki
cukru pudru1
jajo2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej (ja dałam 2 i 1/2)1 łyżeczka
proszku do piecznia lub
sody oczyszczonej1,5 łyżeczki
przyprawy korzennej lub
cynamonu1 łyżeczka
kakao dla kolorudo dekoracji:
gorzka czekolada, kolorowa posypka,
lukier lub
pisaki kolorowe według waszego uznaniaPrzygotowanie:1.
Masło łączymy z
miodem i podgrzewamy a następnie lekko studzimy.2. Składniki suche mieszamy w jednej misie, następnie dodajemy
jajo, mieszamy łyżką a następnie dolewamy lekko ostudzone
masło z
miodem, mieszamy łyżką, a
potem zagniatamy. Z tym
ciastem bardzo fajnie się pracuje, jest w sam raz, elastyczne.3. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze, części, wałkujemy na okoł 2-3 mm i wycinamy foremkami
ciastka.Tak przygotowane pierniczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy w 180°C około 10 minut. Następnie studzimy na kratce i ozdabiamy.Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku. Jeśli są zbyt twarde, do można do pudełka wraz z nimi włożyć kawałek jabłuszka, wtedy szybko zmiękną.Smacznego :)Przepis pochodzi od Pani Doroty z bloga "Moje wypieki".
