ßßß
Był już schab zapiekany w śmietanie, wiec dziś bedzie gotowany. Danie jest bardzo proste, w miare szybkie i wymaga niewielu składników, które oczywiście zawsze możecie zastąpić innymi, swoimi ulubionymi.Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje:- 0,5kg schabu wieprzowego,- 1 czerwona papryka,- 1 żółta papryka,- 1 czerwona cebula,- przyprawy: sól, pieprz, mielona czerwona papryka, suszona cebula, pieprz ziołowy lub cytrynowy, majeranek, tymianek, pietruszka,- 3 ząbki czosnku,- 0,3l przegotowanej wody,- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej.
Krok 1: Mięso kroimy w plastry. Warzywa kroimy w kostkę, wszystko wrzucamy dogarnka. Dodajemy pokrojony czosnek. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy.Krok 2: Gdy woda się zagotuje dodajemy suszone przyprawy, sól, pieprz i gotujemy tak długo, by warzywa były miękkie, a sos zgęstniał. Prawdopodobnie sos i tak będzie zbyt rzadki, wiec do szklanki nalewamy parę łyżek sosu z garnka, dodajemy mąkę, mieszamy by nie zbiły się grudki i dodajemy do mięsa w celu zagęszczenia. Jeśli potrzeba gotujemy jeszcze parę minut, podajemy z świeżą pietruszką.
Zapraszam na FANPAGE :)