Wykonanie
To danie chodziło za mną od bardzo dawna i musiałam je zrobić mimo dietki. Oczywiście odchudziłam je jak najbardziej się dało. Aczkolwiek
doszłam do wniosku, że zaczynam więcej jeść bo wszyscy mnie krytykują. Może mają trochę racji ? hm.. Przechodząc do dania jest ono bardzo aromatyczne i pełne smaku. Osobiście gustuję w takich kulinarnych klimatach więc jest to potrawa idealna dla mnie. Chęć jego zrobienia naszła mnie kiedy przechodziłam koło chińczyka u mnie na osiedlu i poczułam zapach tego jedzonka. Ale, że tam jest syf i kroją
kapustę na podłodze darowałam sobie( chociaż nie raz zdarza lub w
sumie zdarzało tam jeść )
Składniki:-
makaron sojowy (paczka to stanowczo za dużo ale nie da się go połamać)- ćwiartka podwójnej
piersi z kurczaka- pół
czerwonej papryki- 4
pieczarki- pół
cebuli- 3 łyżki
kukurydzy z puszki-
przyprawa chińska-
sos sojowy-
oliwa- martini-
mąka ziemniaczanaPrzygotowanie:
Makaron wrzucamy do wrzątku aż napęcznieje około ( 4 minutki ).
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki posypując je łyżeczką
przyprawy chińskiej i polewając łyżką
sosu sojowego. Odstawiamy
kurczaka w marynacie na mniej więcej 20 minut. Wszystkie warzywa kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy na patelni łyżeczkę
oliwy i wrzucamy kawałki naszego
kurczaka podsmażając je na większym ogniu. Kiedy
kurczak będzie podsmażony dodajemy do niego wszystkie warzywka podlewając całość łyżką martini (zmniejszamy ogień ) .Następnie dusimy nasze danie około 15 minut ( co jakiś czas mieszając ) aby warzywa były miękkie. na koniec dodajemy łyżkę
sosu sojowego i łyżeczkę
mąki ziemniaczanej, mieszamy i dodajemy nasz
makaron. Podsmażamy całość jeszcze chwilkę i gotowe :)
Smacznego :)