Wykonanie
Pyszne ciasto, kiedyś bardzo popularne.

Składniki:ciasto kruche:200 g
masła300 g
mąki pszennej50 g
cukru pudru4
żółtka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniadodatkowo:300 g
dżemu z czarnej porzeczki4
białka2 łyżki
cukru zwykłego2 szklanki
bakalii ( u mnie 100 g
rodzynek, 100 g
suszonej żurawiny, 100 g
orzechów włoskich )masa:500 ml
mleka1 duży
budyń waniliowy200 g
masła4 łyżki
cukru zwykłego

Na stolnicy siekamy
masło z
mąką,
żółtkami,
cukrem pudrem i
proszkiem do pieczenia. Zagniatamy szybko ciasto, dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blaszkę (25 cm na 36 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy
dżemem z czarnej porzeczki. Ubijamy pianę z dwóch
białek i jednej łyżki
cukru, wykładamy na jedno ciasto, posypujemy jedną szklanką
bakalii. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Tak samo wykonujemy drugie ciasto, czyli
dżem,
potem piana z 2
białek i
bakalie.Gdy ciasta się pieką gotujemy
mleko, w połowie szklanki
mleka mieszamy
budyń z
cukrem. Jak ciasta są upieczone i wystudzone tak jak i
budyń to ucieramy
masło na puszystą masę dodając po łyżce budyniu. Gotową masą przekładamy nasze ciasta.
Powiem że powinnam ciasto upiec na mniejszej blaszce np. 25 na 25 cm, bo ciasto kruche było za cienkie.Jednak to nie wpłynęło negatywnie na jego smak.

