Wykonanie
Niedawno układałam menu na ważną uroczystość rodzinną. Chciałam podać kilka lubianych, tradycyjnych potraw jednak w nieco innej odsłonie. Moja rodzina bardzo lubi
buraczki jako dodatek do
mięs i tym razem nie mogło ich zabraknąć.Rozpoczęłam od upieczenia
młodych, ale już bardzo dorodnych
buraczków. Pieczenie uwydatniło
słodycz buraków i pozwoliło zachować jędrność warzyw. Aby
buraczki pięknie się prezentowały nie ścierałam ich na tarce, tylko pokroiłam w kostkę.
Sałatkę doprawiłam dosyć śmiało
octem balsamicznym, dosłodziłam
syropem z agawy i nie żałowałam
czosnku.Efekt tych eksperymentów okazał się zaskakująco dobry, smakowało małym i dużym konsumentom.Jeśli nie lubicie mdłych, utartych na papkę i rozgotowanych
buraczków, to ta charakterna kwaśno-słodka
sałatka będzie Wam smakować.



Składniki:4
buraki (
młode, duże o łącznej wadze 550 g)3 łyżki
octu balsamicznego1,5 łyżki
syropu z agawy lub płynnego
miodu1 łyżka
oliwy z oliwek2-3 duże ząbki
czosnkusól do smakukilka gałązek
koperkuPrzygotowanie:
Buraki umyć, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu do pieczenia.Do naczynia nalać 1-2 szklanki
wody, tyle aby pokryła całe dno. Nakryć naczynie folią aluminiową i piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.Jeśli w czasie pieczenia
woda z dna naczynia odparuje, należy ją uzupełnić.
Buraczki należy piec do uzyskania miękkości tzn do momentu, gdy można swobodnie wbić w
buraczki patyk do szaszłyków.Upieczone
buraczki pozostawić do wystudzenia.Zimne
buraczki obrać ze skóry, pokroić w niewielką kosteczkę i posolić.Z płynnych składników przygotować zalewę i dodać pokrojony bardzo drobno
czosnek.Zalewę i
czosnek wymieszać z
buraczkami.
Sałatkę odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na dobę.
Sałatkę podawać posypaną pokrojonym
koperkiem.SmacznegoJeśli lubisz warzywa jako dodatek do dań, zobacz również:kimchi
kapusta kiszona z
olejem lnianymprasowanka z
białej kapustytzatzikisurówka z
kapusty pekińskiej i
pomarańczyogórki curry