ßßß


Składniki:4 buraki (młode, duże o łącznej wadze 550 g)3 łyżki octu balsamicznego1,5 łyżki syropu z agawy lub płynnego miodu1 łyżka oliwy z oliwek2-3 duże ząbki czosnkusól do smakukilka gałązek koperkuPrzygotowanie:Buraki umyć, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu do pieczenia.Do naczynia nalać 1-2 szklanki wody, tyle aby pokryła całe dno. Nakryć naczynie folią aluminiową i piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.Jeśli w czasie pieczenia woda z dna naczynia odparuje, należy ją uzupełnić.Buraczki należy piec do uzyskania miękkości tzn do momentu, gdy można swobodnie wbić w buraczki patyk do szaszłyków.Upieczone buraczki pozostawić do wystudzenia.Zimne buraczki obrać ze skóry, pokroić w niewielką kosteczkę i posolić.Z płynnych składników przygotować zalewę i dodać pokrojony bardzo drobno czosnek.Zalewę i czosnek wymieszać z buraczkami.Sałatkę odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na dobę.Sałatkę podawać posypaną pokrojonym koperkiem.SmacznegoJeśli lubisz warzywa jako dodatek do dań, zobacz również:kimchikapusta kiszona z olejem lnianymprasowanka z białej kapustytzatzikisurówka z kapusty pekińskiej i pomarańczyogórki curry