Wykonanie
Było już dziś
ciasto francuskie w wersji pikantnej (nawet bardzo pikantnej), jest i w wersji słodkiej :) Szybko i łatwo zrobiłam te pyszne
ciastka nadziane
budyniem,
makiem i słodkimi
rodzynkami.



Składniki na 8-10 sztuk :1 płat
ciasta francuskiegougotowany w 3/4 porcji
mleka słodki
budyń waniliowy (powinien być dość twardy)masa makowa
rodzynkiDodatkowo :
mleko do posmarowania
ciastekcukier puder do oprószenia
ciastekPrzygotowanie :Ciasto dzielę na kwadraty 5x5 cm. Na środek połowy kwadratów wykładam łyżeczkę budyniu, na niego porcję masy makowej i kilka
rodzynek. Brzegi ciasta smaruję
wodą. Kwadraty bez nadzienia nacinam
ostrym nożem w kilku miejscach, po czym przykrywam nimi kwadraty z masą. Dokładnie sklejam brzegi. Tak przygotowane
ciastka przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję je
mlekiem i oprószam
cukrem pudrem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 20 minut. Jeśli
ciastka mocno się rumienią, przykrywam je papierem.Przepis autorski.

