Wykonanie
Coś słodkiego, lekkiego, ale i szybkiego… Deser dla miłośników
ciasta francuskiego, za którym ja raczej nie szaleje i choć czasami korzystam z niego w kuchni, to wolę raczej na słono.Dziś jednak z myślą o najmłodszym członku rodziny –
ciastko francuskie z
budyniem :)Z jednego, gotowego płatu ciasta mi wyszły 3 podłużne
ciastka, ale można zrobić 6 mniejszych i takie byłyby nawet lepsze :)Składniki:– 1 gotowy płat
ciasta francuskiego– 1
budyń waniliowy ( plus
mleko do jego przygotowania )– łyżeczka
mleka do posmarowaniaPrzygotowanie:* Przygotowujemy
budyń, wg wskazówek na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość
mleka o pół szklanki, by był bardziej gęsty. Studzimy gotowy
budyń.* Na początek odpalamy piekarnik ( 200 stopni ) i szykujemy
ciastka.* Ciasto kroimy na sześć równych prostokątów. Na
trzech z nich, wzdłuż po środku nakładamy
budyń ( zostawiając kawałek od brzegów ), a brzegi delikatnie smarujemy
wodą.* Pozostałe trzy części nacinamy i nakładamy na te z
budyniem, dociskając przy brzegach dłońmi, ewentualnie widelcem.* Gotowe
ciastka smarujemy z wierzchu
mlekiem, można też posypać
cukrem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do momentu, aż się zarumienią.
Kategorie: