ßßß
Coś słodkiego, lekkiego, ale i szybkiego… Deser dla miłośników ciasta francuskiego, za którym ja raczej nie szaleje i choć czasami korzystam z niego w kuchni, to wolę raczej na słono.Dziś jednak z myślą o najmłodszym członku rodziny – ciastko francuskie z budyniem :)Z jednego, gotowego płatu ciasta mi wyszły 3 podłużne ciastka, ale można zrobić 6 mniejszych i takie byłyby nawet lepsze :)Składniki:– 1 gotowy płat ciasta francuskiego– 1 budyń waniliowy ( plus mleko do jego przygotowania )– łyżeczka mleka do posmarowaniaPrzygotowanie:* Przygotowujemy budyń, wg wskazówek na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka o pół szklanki, by był bardziej gęsty. Studzimy gotowy budyń.* Na początek odpalamy piekarnik ( 200 stopni ) i szykujemy ciastka.* Ciasto kroimy na sześć równych prostokątów. Na trzech z nich, wzdłuż po środku nakładamy budyń ( zostawiając kawałek od brzegów ), a brzegi delikatnie smarujemy wodą.* Pozostałe trzy części nacinamy i nakładamy na te z budyniem, dociskając przy brzegach dłońmi, ewentualnie widelcem.* Gotowe ciastka smarujemy z wierzchu mlekiem, można też posypać cukrem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do momentu, aż się zarumienią.



Kategorie: