Wykonanie
Przepis znaleziony w
sieci. Widziałam go na kilku blogach i też postanowiłam zrobić. Bardzo podoba mi się kształt ciateczek :)Robiłam je z
marmoladą truskawową i wyszły naprawdę bardzo fajne.
Dżem się nie nadaje, bo jest za rzadki. Oprócz
marmolady może być gęsta
konfitura.Poza tym potrzebne są dosłownie dwa składniki. A opcjonalnie może być
mleko do posmarowania
ciasteczek z wierzchu przed włożeniem do piecyka (ja smarowałam). Po upieczeniu można posypać je
cukrem pudrem (ja nie sypałam).
Ciasteczka zrobiłam na dwa sposoby: jeden to taki, że włożyłam
marmoladę do środka i zawinęłam
ciasteczko. A drugi sposób to taki, że najpierw zawinęłam
ciasteczko, a
potem udekorowałam "kleksem" z
marmolady.


Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego12 łyżeczek
marmolady (poniewaz z jednego opakowania ciasta wychodzi 12
ciasteczek)
mleko do posmarowania i
cukier puder do posypania - opcjonalnie

Rozwijamy ciasto i wraz z papierem wykładamy na blachęNagrzewamy piecyk do 180 stopni CCiasto dzielimy na kwadraty

Narożniki każdego kwadratu nacinamy w dużą literę "L"


Na środku wykładamy po jednej płaskiej łyżeczce
marmolady. Bierzemy róg naciętego ciasta i zawijamy do środka robiąc tak z każdym
rogiem kwadrata

Ewentualnie robimy odwrotnie: najpierw zawijamy rogi
ciasteczka do środka, a następnie, na wierzchu, kładziemy łyżeczkę
marmolady
W przypadku pierwszego sposobu robiłam tak, że trzonkiem małego nożyka naciskałam środek
ciasteczka dla dokładniejszego zlepienia ciasta na środku


Blachę z
ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na 7 minut

Po tym czasie
ciasteczka studzimy i, jeśli chcemy, posypujemy
cukrem pudrem

Zjadamy:)Smacznego:)