Wykonanie
Pysznie, kolorowo i słodko, czyli tak jak z
ciasteczkami być powinno ;)Dzisiejsze są też w klimacie świątecznym, ale z piernikami mają trochę mniej wspólnego, bo tylko
cynamon. Wszystkie polukrowałam i oprószyłam owocowymi posypkami, żeby przyciągały wzrok i powodowały natychmiastowe wyciąganie rąk ;) Jak sądzicie - mogą być słodkim prezentem pod choinką?




Składniki :2 szklanki (380 g.)
mąki pszennej100 g.
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowego1 płaska łyżka
cynamonu1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody2 duże
żółtka1 łyżka gęstej
śmietany2 pełne łyżki
powideł śliwkowych100 g.
masła, rozpuszczonego
Lukier cytrynowy :3 łyżki
soku z cytryny3 pełne łyżki
cukru pudruDodatkowo :kolorowe posypki
barwniki spożywczePrzygotowanie :Wszystkie składniki przekładam do dużej miski i mieszam łyżką, by składniki się połączyły. Następnie wyrabiam ciasto dłonią, by było elastyczne i jednolite. Dzielę ciasto na 2 części i każdą rozwałkowuję na grubość ok. 0,4 cm. Wycinam
ciasteczka i przekładam je na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Blachy wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (termoobieg) na ok. 18 minut, lub 180 stopni C (góra-dół) na 20 minut. Po upieczeniu przekładam
ciastka na kratkę do całkowitego ostygnięcia.Aby przygotować
lukier mieszam dokładnie
sok z cytryny z
cukrem pudrem, ewentualnie dzielę go na kilka części i dodaję barwniki. Za pomocą pędzelka rozsmarowuję
lukier na ciastkach. Od razu ozdabiam
ciastka posypkami i zostawiam na 2-3 godziny, do zastygnięcia lukru.Przepis autorski.
