Wykonanie
Kochani, z okazji Świąt Bożego Narodzenia chciałabym Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia.Abyście ten czas spędzili w zdrowiu, radości i spokoju z tymi, dla których nie raz macie zbyt mało czasu.Wesołych Świąt!Przy okazji mam dla Was przepis na pyszny keks, mocno nadziany
bakaliami :)inspiracja

SKŁADNIKI: (keksówka ok 30cm długa)- 2,5 szklanki
mąki- kostka
masła- 4
jaja- szklanka
cukru pudru- łyżeczka
proszku do pieczenia- łyżeczka
sody oczyszczonej- ok. 400g
bakalii (u mnie:
orzechy,
skórka pomarańczowa, kandyzowane
owoce,
śliwki)-
lukier (4 łyżki
cukru pudru, 1 łyżka
wody) +
owoce do przystrojeniaPRZYGOTOWANIE:Ucieramy
masło,
cukier i
jaja na gładką masę. Dodajemy
mąkę, proszek i
sodę. Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy przygotowane
bakalie oprószone
mąką (by nie opadły na dno ciasta). Masę wykładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 °C przez około godzinę do "suchego patyczka". Gdy keks wystygnie polewamy go lukrem i ozdabiamy
bakaliami. Smacznego!
