Wykonanie
Ś wi ę ta to czas rado ś ci i nostalgii, a ten przepis na paszteciki jest w naszej rodzinie od pokole ń . Z lekkimi modyfikacjami i z ró ż nym nadzieniem przygotowuj ę je do dzi ś na wszystkie rodzinne i ś wi ą teczne okazje. Paszteciki najlepiej smakuj ą podane z domowym, czerwonym barszczem (z obacz równie ż przepis na Barszcz wigilijny)Sk ładniki na 20 pasztecik ów:Na ciasto krucho-dro żdżowe:300 g
mąki40 g
masła20 g
drożdży100 ml
mleka1 ż ó łtko1 całe
jajko1 łyżeczka
cukru (trzcinowego)1/2 łyżeczki
soli morskiejNa farsz:500 g
pieczarek1
por - biała część - ok. 10 cm1
białko1 łyżka
oliwy z oliwek2 łyżki
tartej bułkisuszone oreganopieprzs ól morskaPrzygotowanie:500 g
pieczarek udu ś z
porem na łyżce
oliwy z łyżką
wody, aż płyn całkowicie wyparuje. Zmiel, a następnie dodaj dwie łyżki
tartej bułki, s ól morsk ą,
pieprz,
suszone oregano oraz 1
białko. Całość wymieszaj delikatnie, powstanie idealnie gładki mus
pieczarkowy.Ciasto:
drożdże rozetrzyj z
cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego
mleka. Wymieszaj z roztopionym
masłem i resztą składnik ów. Wyrób r
ękami i odstaw w ciepłe miejsce. Moja rada: ciasto ma być dość gęste, ale nie twarde - jeśli wyjdzie za twarde, zwiększ ilość
mleka. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie go wyr ób i odstaw na pó ł godziny.Rozwałkuj prostokątny placek, nał ó ż rulon farszu
pieczarkowego o średnicy ok. 2 cm. Zawiń ciasto, zlep pod farszem i odetnij nadmiar ciasta. Wykorzystaj na drugi wałek. Uformowane wałki potnij na kawałki r ównej d ługości - ok. 5 cm.Tępą stroną noża zr ób dekoracyjn ą kratkę. Posmaruj
jajkiem ubitym z łyżką
wody. Piecz na blaszce 30 minut w 180 °C. Podawaj z domowym, czerwonym barszczem na naturalnym zakwasie z
buraków.





