Wykonanie
Genialny pomysł na ciasto, mało czasochłonne, a efekt niesamowity. No, jedynym minusem była moja słabo ubita
śmietana kokosowa, ale to już niestety
wina mleczka kokosowego.. Tego w Rossmanie już nie kupię, bo trochę się zawiodłam. Jeśli ktoś już robił
kokosową bitą śmietanę, mógłby mi polecić, jakiego mleczka użyć? ;)

InspiracjaSKŁADNIKI (forma 24 cm): na spód:2 łyżki
masła orzechowego (ok. 40 g)10 namoczonych
daktyli15 łyżek
płatków owsianych2 łyżki
mąki gryczanejok. 5-7 łyżek
wody na masę
dyniową:1,5 szklanki
kaszy jaglanej2 szklanki puree
dyniowego8-10 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru/innego słodzidła*4 łyżki mleczka kokosowego/innego
mleka roślinnegosok z 1
pomarańczy1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
imbiru na
kokosową bitą śmietanę:1 puszka mocno schłodzonego
mleczka kokosowego1 łyżka
cukru pudrudodatkowo:posiekana
gorzka czekolada*ilość dopasować do własnych preferencji ;)WYKONANIE:1.Wszystkie składniki na spód dokładnie blendujemy, a następnie zagniatamy ciasto, tak żeby było elastyczne, ale nie lepiło się do rąk. Wyklejamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia,2.
Kaszę jaglaną gotujemy tak, aby była bardzo miękka. Następnie miksujemy ze wszystkimi pozostałymi składnikami i wylewamy na przygotowany wcześniej spód.3. Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Ciasto studzimy - musi być całkowicie zimne.4. Bierzemy stałą część
mleczka kokosowego po schłodzeniu i ubijamy je na sztywną pianę, dodając
cukier puder. Wykładamy na ostudzone ciasto i posypujemy
gorzką czekoladą.
