Tofurnik w wersji typowo świątecznej, a więc obowiązkowe wręcz połączenie czekolady z pomarańczą, delikatnie doprawione cynamonem..Tofurnik czekoladowo-pomarańczowyChocolate & orange tofucakeSKŁADNIKI (forma 16 cm): na spód:10 namoczonych lub świeżych daktyli1,5 szklanki płatków owsianych2 łyżki masła orzechowego6 łyżek wody na masę 'serową':2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej2 kostki tofu po 180 g1 puszka mleczka kokosowego (stała część + 4-5 łyżek płynnej)1/3 szklanki soku z cytryny2/3 szklanki soku z pomarańczy1/2 tabliczki roztopionej gorzkiej czekolady2-3 łyżki kakao1 łyżka cynamonu1 łyżeczka imbiru4-5 łyżek cukru pudru/innego słodzidła* na wierzch:2 łyżki masła orzechowego4-5 namoczonych lub świeżych daktyli1 łyżka kakao3-4 łyżki wody*ilość wg upodobańWYKONANIE:1. Składniki na spód blendujemy i wyklejamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy spód w 180 stopniach przez 15-20 minut, a później go studzimy2. Kaszę jaglaną, tofu, stałą część mleczka kokosowego dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (w tym płynną część mleczka kokosowego) i ponownie blendujemy. Masę wylewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy około godziny w 180 stopniach.3. Ciasto studzimy. Przygotowujemy krem z masła orzechowego, daktyli i kakao - dodajemy do nich wodę i blendujemy je. Wykładamy krem na ostudzone ciasto, a następnie wkładamy je do lodówki na kilka godzin,