Wykonanie

Wypiekanie
ciasteczek adwentowych to bardzo popularna niemiecka tradycja. Wypieka się
ciasteczka w różnych formach, kształtach i smakach. Dzisiaj propozycja dla smakoszy
kakaowych ciastek i dla wszystkich, którzy musieli ze swojej diety wykluczyć
cukier. Zastąpił go
ksylitol. Idealnie sprawdza się we wszystkich kruchych ciastach. Można użyć go w całości, a jeszcze lepiej zmielić na puder.
Ciasteczka są wyjątkowo smaczne i bardzo aromatyczne. Urocze gwiazdki przełożone kwaskowatym
dżemem pomarańczowym lub
pigwowym na początku są chrupiące, by później rozpływać się w ustach. Te miniaturowe łakocie możesz upiec już dzisiaj, a spokojnie doczekają Świąt na Twoim
stole.

Składniki :250 g
mąki orkiszowej jasnej50 g
kakao100 g
cukru pudru -
ksylitolu3 łyżki smażonej
skórki pomarańczowej200 g
masłaszczypta
soli1
jajko M150 g
dżemu pomarańczowego lub z
pigwyWykonanie:
mąkę,
kakao,
cukier puder,
skórkę pomarańczową i szczyptę
soli wymieszać. Dodać
masło oraz
jajko i zagnieść gładkie ciasto - robotem mikserem lub ręcznie na omączonym blacie rozwałkować porcje ciasta na grubość 3 mm. Wycinać foremką-gwiazdką ( o przekroju 3-4 cm)
ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z połowy
ciasteczek wyciąć malutką foremką pośrodku dziurki-gwiazdki
ciasteczka piec w 180`C 10 minut. Pozostawić na blaszce do wystudzeniasmarować
ciasteczka marmoladą lub
dżemem i składać. Przed złożeniem
ciasteczka z wycietą gwiazdką oprószyć
cukrem pudrem. Złożyć i pozostawić do wysuszenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku 3-4 tygodnieUwagi: zamiast
cukru użyłam do ciasta jak również do posypania
ciasteczek ksylitolu. Zmieliłam go wcześniej na puder w młynku do
kawySMACZNEGO !Zródło: tutaj

http://mojpieknystol.pl/