Wykonanie
Bardzo delikatny i puszysty omlet :-) Tak przyrządzony podajemy na słodko, może być on deserem jak i zarówno daniem np. na śniadanie. Podajemy go z
dżemem,
konfiturą lub sezonowymi
owocami i
bitą śmietaną.Składniki:2
jajka2 łyżki
mąki2 łyżki
cukrumała szczypta
soliodrobina
masładżem lub
konfituracukier puder do posypaniaWykonanie:Oddzielić
białka od
żółtek. Do
białek dodać szczyptę
soli i ubić (można mikserem) na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier. Następnie dodać
mąkę przesianą przez sitko i
żółtka, delikatnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni roztopić
masło i wyłożyć masę jajeczną, smażyć na wolnym ogniu z obu stron. Lekko zrumieniony zdjąć z patelni, wysmarować
dżemem lub
konfiturą i złożyć w pół. Na wierzchu posypać
cukrem pudrem.Smacznego :-)