Wykonanie
Obiad który sam się robi

Przepis na tego
kurczaka zapożyczyłam od koleżanki mojej Rodzicielki. Jak to starsze
panie, oprócz dzielenia się najświeższymi ploteczkami, nowinkami z życia wnuków, czy domowymi maściami na korzonki, regularnie wymieniają się też pomysłami na ciekawe dania obiadowe i słodkości.
Kurczak na
ryżu zachwycił do tej
pory już kilka zaprzyjaźnionych rodzin - koniecznie musiałam się więc nim podzielić szerzej.Danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, jednogarnkowe, w zasadzie samo się piecze i nie wymaga wnikliwego pilnowania i obecności w kuchni. Świetny obiad dla zaproszonych gości, kiedy to podczas pieczenia, mamy czas aby spokojnie „wysztafirować się” przed lustrem.

Składniki na porcję dla 3-4 osób:
WYWAR:4 szkl.
wody½ kostki
masła śmietankowego (100g)4-5 ząbków
czosnku4 łyżki
ketchupu1 łyżka
Vegety1 łyżka
papryki słodkiej½ łyżeczki
papryki ostrej½ łyżeczki
pieprzu½ łyżeczki
pieprzu cayeneDANIE:1 kg pałeczek z
kurczaka300g
białego ryżu3 średnie
cebulePoszczególne etapy przygotowania dania pokazuje poniższa fotorelacja.




W garnku ugotować
wywar z
wody,
masła,
czosnku,
ketchupu i przypraw. Odstawić do ostudzenia.Do naczynia żaroodpornego wsypać suchy
ryż. Na to rozłożyć pokrojoną w grubszą kostkę
surową cebulę. Na
cebuli ułożyć umyte i osuszone
udka z kurczaka. To wszystko zalać przestudzonym
wywarem.Piec w piekarniku w 160C pod przykryciem ok. 2 godz. Na ostatnie 30 min pieczenia zdjąć pokrywkę, aby skórka na
kurczaku się zarumieniła.Danie podawać gorące, tuż po upieczeniu, najlepiej z
buraczkami zasmażanymi. Choć równie dobrze smakuje odgrzewane w mikrofali dnia następnego.Nadmiar
ryżu zawsze można wykorzystać przy spożywaniu innej potrawy - wyjątkowo dobrze taki
ryż smakowy pasuje do dorady pieczonej na ruszcie z
selera naciowego .





