Wykonanie
Obiad, który robi się sam. Po wstępnym, niedługim czasie przygotowania wstępnego, wstawiamy blaszkę do piekarnika i na 1,5h możemy o nim zapomnieć. :-) Do pieczonego
kurczaka nikogo nie muszę przekonywać. Zachęcam natomiast do spróbowania
ryżu, który dzięki takiemu przygotowaniu ma naprawdę wyjątkowy smak. Danie na ciepło świetne na przyjęcia.

1
kurczak2 szklanki suchego
ryżu3 duże
cebule1 łyżka
słodkiej papryki1 łyżka
ostrej papryki1/2 łyżeczki
solipieprzZalewa:1,5 litra
wody150g
ostrego keczupu1/4 kostki
masła3 łyżki
słodkiej papryki2 łyżki
ostrej papryki1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
soli1. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy
ryż. Na
ryżu układamy pokrojoną w plastry
cebulę. 2.
Kurczaka kroimy na porcje (osobno: nóżki, udka, filety, skrzydełka), obsypujemy
papryką,
solą i
pieprzem. Układamy na
ryżu i
cebuli.3. Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy
keczup,
masło i
przyprawy. Gotujemy do momentu rozpuszczenia
masła.4. Gorącą zalewę wylewamy na
kurczaka do blaszki o wielkości 35x45 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h .


