Wykonanie
Na to danie dostałam kiedyś przepis od cioci, która akurat podawała je kiedy u niej byliśmy. Sama przepis dostała od koleżanki.Bardzo nam posmakował obiad podany przez ciocię, więc sama też prędko przygotowałam go w domu i niejednokrotnie powtarzałam. Jest to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które można wstawić do piekarnika i o nim zapomnieć, bo nie trzeba nic obracać ani mieszać.Uwielbiamy smak
ryżu, który dzięki zalewie wychodzi pyszny.
Kurczak jest soczysty. Do tego jakaś prosta surówka i obiad gotowy.
Kurczak Pieczony na
RyżuSkładniki:nóżki z
kurczaka (całe lub podzielone - u mnie 4 udka i 6 podudzi)2 szklanki
ryżu2
cebuleprzyprawa do kurczaka6 szklanek
wody (około 1400 g)10 łyżek
ketchupu pikantnego (u mnie 5 łyżek pikantnego Pudliszki i 5 zwykłego Heinz)1/4 kostki
masła (około 65 g)1/2 łyżki
pieprzu mielonego2 łyżki
Vegety lub Kucharka2 łyżki
papryki słodkiej2 łyżeczki
cukruNa dno żaroodpornego naczynia wysyp
ryż, na nim ułóż pokrojoną w plastry
cebulę.
Kurczaka natrzyj
przyprawą i połóż na
cebuli. Odstaw.

Do garnka wlej
wodę dodaj
ketchup,
masło,
pieprz,
Vegetę,
paprykę i
cukier. Zagotuj.

Gorącym płynem zalej
kurczaka i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę i 30 minut. Nie trzeba nic mieszać ani obracać.

SMACZNEGO!





źródło: przepis przekazywany z ręki do ręki...