ßßß
wegańskie bezglutenowe(keksówka o dł. ok. 21 cm)- 2 bardzo dojrzałe banany- 120 g brązowego cukru najlepiej muscovado - można użyć ksylitolu, ciasto jest dość wytrawne, jeśli lubisz ciasta słodkie daj 140-150 g- 1 i 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego- 75 ml oleju- 100 g gorzkiej czekolady- 50 g gorzkiej czekolady, pokrojonej- w wersji bezglutenowej 1/2 szklanki mąki jaglanej lub w normalnej 1/2 szklanki orkiszowej typ 1850/2000- w wersji bezglutenowej 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej lub w normalnej 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej typ 700- 1/4 szklanki kakao (20 g)- 1/4 szklanki espresso (40 ml)- 1 i 1/2 łyżeczki sody- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki soliBanany gniotę widelcem, dodaję do nich rozpuszczone w kąpieli wodnej 100 g gorzkiej czekolady, espresso, siemię lniane, olej i cukier. Całość dokładnie mieszam.W osobnej misce łączę mąki, sól, sodę i proszek do pieczenia.Dodaję suche składniki do mokrych i mieszam do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodaję pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę i ponownie mieszam.Formę wykładam papierem do pieczenia. Wkładam do niej masę na ciasto i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 1 h (do tzw. suchego patyczka).polewa:- 50 g gorzkiej czekolady- 1/4 szklanki espresso (40 ml)- 2-3 łyżki brązowego cukru najlepiej muscovado - można użyć ksylitoluCzekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję pozostałe składniki i mieszam do uzyskanie gładkiej masy.Wyjmuję miseczkę z kąpieli wodnej. Pozostawiam na chwilę do przestudzenia.Smacznego!Lubisz bananowce?Kliknij tu by zobaczyć więcej ich smakowitych odsłon!