Wykonanie
Intensywnie korzenne wegańskie placuszki
dyniowe, które idealnie wpasują się w okres świąteczny. Idealne na śniadanie, lunch lub słodki i zdrowy podwieczorek dla dzieci.Dzisiaj przepis bardzo świąteczny, jednakże chyba nie nadający się na wigilijny stół. Danie to sprawdzi się jednak idealnie jako zdrowy mikołajkowy podwieczorek lub śniadanie. To cudowny prezent dla dzieci, które zazwyczaj uwielbiają słodkie placuszki . Myślę, że także i my dorośli nie pogardzimy takim daniem. Pyszne, korzenne placuszki z dyni, nie posiadające w swoim składzie
cukru, glutenu i
nabiału . Przemycamy w nich masę składników odżywczych. To idealny posiłek dla warzywnego niejadka - tego małego i tego dużego.

wegańskie, bezglutenowe(ok. 12-15 sztuk)- 300 g puree z dyni --> jak zrobić puree z dyni- 60 g
mąki migdałowej- 60 g
mąki gryczanej- 2 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 1- 2 łyżki s
yropu klonowego / innego naturalnego zamiennika
cukru- 1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- 1 łyżka
octu jabłkowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1/2
laski wanilii- 150 g
mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 50 g
soku pomarańczowego- skór ka otarta z 1
pomarańczy- 2 łyżeczki
przyprawy do piernika- 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu- kilka kropel
olejku migdałowego- szczypta
soli-
olej kokosowy do smażeniaW jednej misce mieszam
mąki,
proszek do pieczenia,
przyprawy i
sól. Do drugiej miski wlewam
mleko,
sok pomarańczowy, dodaję pastę
waniliową,
olejek migdałowy i
siemię lniane. Dokładnie mieszam trzepaczką. Odstawiam na ok. 5 min.Do
mleka z
siemieniem lnianym dodaję puree z dyni,
skórkę pomarańczową i
syrop klonowy. Dokładnie mieszam.W małej miseczce zalewam
sodę octem jabłkowym. Dokładnie mieszam. Powinna powstać piana. Dodaję ją do miski z mokrymi składnikami.Do mokrych składników wrzucam suche, dokładnie mieszam. Ciasto na placuszki pozostawiam przykryte na 15 min (wtedy zgęstnieje).Na patelni rozgrzewam
olej i smażę placuszki - z obu stron na rumiano (ok. 1 łyżki ciasta na jeden placek), uważając, by się nie przypaliły.Placuszki
dyniowe podaję z ulubionymi dodatkami np. z
syropem daktylowym i
orzechami włoskimi.Smacznego!!!