ßßß
wegańskie, bezglutenowe(ok. 12-15 sztuk)- 300 g puree z dyni --> jak zrobić puree z dyni- 60 g mąki migdałowej- 60 g mąki gryczanej- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego- 1- 2 łyżki s yropu klonowego / innego naturalnego zamiennika cukru- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia- 1 łyżeczka sody- 1 łyżka octu jabłkowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1/2 laski wanilii- 150 g mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 50 g soku pomarańczowego- skór ka otarta z 1 pomarańczy- 2 łyżeczki przyprawy do piernika- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu- kilka kropel olejku migdałowego- szczypta soli- olej kokosowy do smażeniaW jednej misce mieszam mąki, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Do drugiej miski wlewam mleko, sok pomarańczowy, dodaję pastę waniliową, olejek migdałowy i siemię lniane. Dokładnie mieszam trzepaczką. Odstawiam na ok. 5 min.Do mleka z siemieniem lnianym dodaję puree z dyni, skórkę pomarańczową i syrop klonowy. Dokładnie mieszam.W małej miseczce zalewam sodę octem jabłkowym. Dokładnie mieszam. Powinna powstać piana. Dodaję ją do miski z mokrymi składnikami.Do mokrych składników wrzucam suche, dokładnie mieszam. Ciasto na placuszki pozostawiam przykryte na 15 min (wtedy zgęstnieje).Na patelni rozgrzewam olej i smażę placuszki - z obu stron na rumiano (ok. 1 łyżki ciasta na jeden placek), uważając, by się nie przypaliły.Placuszki dyniowe podaję z ulubionymi dodatkami np. z syropem daktylowym i orzechami włoskimi.Smacznego!!!