ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z burakami

Ciasto czekoladowe z burakami

nazwa

Wykonanie

Od dawna chodziło za mną ciasto z burakami. Właściwie odkąd pierwszy raz je zobaczyłam wiedziałam że kiedyś je przygotuję. Dwa samotne buraki, które znalazłam z lodówce to trochę za mało na jarzynkę, ale na ciasto czekoladowe w sam raz.
Ciasto jest bardzo czekoladowe, niezbyt słodkie a jego słodycz jest wyważona. Buraki są zupełnie niewyczuwalne w smaku a dają ciastu wilgotną konsystencję. Idealne z kleksem gęstego jogurtu greckiego czy rozetką bitej śmietany.
Składniki:
400 g ugotowanych buraków (2 średnie sztuki)
300 ml oleju rzepakowego
4 szt. jajka L lub 5 szt. M
275 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
łyżka octu
100 g kakao
320 g cukru
15g cukru z prawdziwą wanilią
polewa czekoladowa:
100 g czekolady (dowolnej)
50 g śmietany kremówki (30%)
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Keksówkę o długości ok. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 17o °C z funkcją termoobiegu.
Buraki pokroić w kostkę, zblendować z olejem. Przełożyć do misy miksera i miksować końcówką do ubijania dojadając po jednym jajka aż do połączenia składników. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem cukrem z wanilią. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy, piec ok. 75 minut (gotowe ciasto powinno być wilgotne w środku, więc nie ma sensu wykonywać testu patyczkiem). Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę mocno podgrzać ale nie zagotować, dodać olej oraz połamaną czekoladą. Wymieszać energicznie, aż utworzy się gęsta, świecąca masa. Ganache wylać na schłodzone ciasto.
Serwować z kleksem bitej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/12/ciasto-czekoladowe-z-burakami.html