Wykonanie
Od dawna chodziło za mną ciasto z
burakami. Właściwie odkąd pierwszy raz je zobaczyłam wiedziałam że kiedyś je przygotuję. Dwa samotne
buraki, które znalazłam z lodówce to trochę za mało na jarzynkę, ale na ciasto
czekoladowe w sam raz.Ciasto jest bardzo
czekoladowe, niezbyt słodkie a jego
słodycz jest wyważona.
Buraki są zupełnie niewyczuwalne w smaku a dają ciastu wilgotną konsystencję. Idealne z kleksem gęstego
jogurtu greckiego czy rozetką
bitej śmietany.

Składniki:400 g ugotowanych
buraków (2 średnie sztuki)300 ml
oleju rzepakowego4 szt.
jajka L lub 5 szt. M275 g
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
sodyłyżka
octu100 g
kakao320 g
cukru15g
cukru z prawdziwą
waniliąpolewa czekoladowa:100 g
czekolady (dowolnej)50 g
śmietany kremówki (30%)1 łyżeczka
oleju rzepakowegoSposób przygotowania:Keksówkę o długości ok. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 17o °C z funkcją termoobiegu.
Buraki pokroić w kostkę, zblendować z
olejem. Przełożyć do misy miksera i miksować końcówką do ubijania dojadając po jednym
jajka aż do połączenia składników. Stopniowo dodawać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia,
kakao,
cukrem cukrem z
wanilią. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.Ciasto przełożyć do formy, piec ok. 75 minut (gotowe ciasto powinno być wilgotne w środku, więc nie ma sensu wykonywać testu patyczkiem). Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę mocno podgrzać ale nie zagotować, dodać
olej oraz połamaną
czekoladą. Wymieszać energicznie, aż utworzy się gęsta, świecąca masa. Ganache wylać na schłodzone ciasto.Serwować z kleksem
bitej śmietany lub gęstego
jogurtu naturalnego.