Wykonanie
Dzisiaj propozycja ciasta mocno
czekoladowego i mocno
malinowego. Jest wilgotne przez dodatek
oleju i
jogurtu. Dobrze smakuje z popołudniową
kawką.

Składniki:3
jajka,300 g
cukru,250 ml
oleju rzepakowego,250 g
jogurtu naturalnego,400 g
mąki,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,3 łyżki
kakao,tabliczka
mlecznej czekolady,
maliny,Jak zrobić:
Jajka ucieramy z
cukrem - masa powinna
mieć jasny kolor, a grudki
cukru nie powinny być wyczuwalne. Do
jajek z
cukrem dodajemy powoli
olej cały czas miksując masę, dosypujemy
mąkę i
proszek do pieczenia, wlewamy
jogurt i dodajemy
kakao. Na koniec dodajemy pokrojone (porwane) na pół
maliny i posiekaną drobno
czekoladę. Mieszamy. Tortownicę natłuszczamy, wysypujemy
mąką. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 180 stopni C. Mój piekarnik lubi przypalać potrawy od góry, dlatego w połowie pieczenia przykryłam ciasto folią aluminiową. Pieczemy ok 50 minut. do suchego patyczka. Po wystudzeniu robimy
czekoladową polewę lub posypujemy
cukrem pudrem, możemy udekorować
malinami.Ciasto jest wilgotne i ciężki, w moim jest dość dużo kwaskowych
malin, interesująco przełamują
słodycz cista. Polecam.
