Wykonanie
Pulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez kilka tygodni nabierając pięknego korzennego aromatu. Im dłużej leżakuje tym bardziej aromatyczne pierniczki ale już tydzień wystarczy by były naprawdę pyszne ;)
Składniki:500g
mąki tortowej250ml
mioduszklanka
cukru125g
smalcu1/4 szklanki
mleka11/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2
jajkaszczypta
soli3 łyżeczki
przyprawy do pierników2 łyżeczki
cynamonułyżeczka mielonego
imbirulukier:szklanka
cukru pudru6-8 łyżeczek
likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wodyWykonanie:W garnku na małym ogniu rozpuszczamy
miód,
cukier i
smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą
mąkę,
jajka,
sodę rozpuszczoną w zimnym
mleku, szczyptę
soli oraz
przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na przynajmniej tydzień, a najlepiej 2-3 tygodnie.Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Układając pierniczki na blasze należy zostawić dość duże przerwy gdyż mocno rosną. Wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypkami.