ßßß
Składniki:500g mąki tortowej250ml mioduszklanka cukru125g smalcu1/4 szklanki mleka11/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 jajkaszczypta soli3 łyżeczki przyprawy do pierników2 łyżeczki cynamonułyżeczka mielonego imbirulukier:szklanka cukru pudru6-8 łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wodyWykonanie:W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na przynajmniej tydzień, a najlepiej 2-3 tygodnie.Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Układając pierniczki na blasze należy zostawić dość duże przerwy gdyż mocno rosną. Wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypkami.