ßßß Cookit - przepis na Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

nazwa

Wykonanie

Pulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez kilka tygodni nabierając pięknego korzennego aromatu. Im dłużej leżakuje tym bardziej aromatyczne pierniczki ale już tydzień wystarczy by były naprawdę pyszne ;)
Składniki:
500g mąki tortowej
250ml miodu
szklanka cukru
125g smalcu
1/4 szklanki mleka
11/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
szczypta soli
3 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka mielonego imbiru
lukier:
szklanka cukru pudru
6-8 łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody
Wykonanie:
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na przynajmniej tydzień, a najlepiej 2-3 tygodnie.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Układając pierniczki na blasze należy zostawić dość duże przerwy gdyż mocno rosną. Wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypkami.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/12/pierniczki-staropolskie-na-ciescie.html