ßßß Cookit - przepis na Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

nazwa

Wykonanie

500g mąki tortowej
250ml miodu
szklanka cukru
125g smalcu
1/4 szklanki mleka
11/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
szczypta soli
3 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka mielonego imbiru
lukier królewski
posypki do dekoracji
Sposób przygotowania
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Układając pierniczki na blasze należy zostawić dość duże przerwy gdyż mocno rosną. Wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypkami.
Rady
Jeżeli temperatura na dworze jest powyżej zera ciasto można zostawić na balkonie. Nie będzie nam zajmowało miejsca w lodówce. Równie dobrze możemy je zostawić w zimnym, nieogrzewanym pomieszczeniu np. piwnicy.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/11/pierniczki-staropolskie-na-ciescie.html