Wykonanie
500g
mąki tortowej250ml
mioduszklanka
cukru125g
smalcu1/4 szklanki
mleka11/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2
jajkaszczypta
soli3 łyżeczki
przyprawy do pierników2 łyżeczki
cynamonułyżeczka mielonego
imbirulukier królewskiposypki do dekoracjiSposób przygotowaniaW garnku na małym ogniu rozpuszczamy
miód,
cukier i
smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą
mąkę,
jajka,
sodę rozpuszczoną w zimnym
mleku, szczyptę
soli oraz
przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Układając pierniczki na blasze należy zostawić dość duże przerwy gdyż mocno rosną. Wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypkami.RadyJeżeli temperatura na dworze jest powyżej
zera ciasto można zostawić na balkonie. Nie będzie nam zajmowało miejsca w lodówce. Równie dobrze możemy je zostawić w zimnym, nieogrzewanym pomieszczeniu np. piwnicy.