Wykonanie
Ciasto:65 dag
mąki pszennej tortowej35 g świeżych
drożdży350 ml
mleka 3,2%1 łyżeczka mielonej
skórki pomarańczowej120 g
cukru½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka
cukru waniliowego2
jajka70 g
masłaszczypta
soliopcjonalnie czerwony barwnik w żeluMasa makowa:1 puszka masy makowej HELIO1
jajko2 łyżki kandyzowanej skórki z
pomarańczy w
syropie2 łyżki mielonych
migdałówDodatkowo:Czerwony
lukierŚnieżynki
cukroweSposób wykonania:Ciasto::
Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć
drożdże oprószyć łyżeczką
mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia.
Mąkę wymieszać w misce z
solą oraz
cukrem, wbić
jajka, dodać pastę
waniliową, wlać
mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe
masło i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, odłożyć 1/3 ciasta i wyrobić w osobnej misce z barwnikiem czerwonym-ilość należy dozować wg swojego uznania, zależnie jaki efekt kolorystyczny chcemy uzyskać, oprószyć delikatnie
mąką przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce.Masa makowa:Masę
makową z puszki wyłożyć do miseczki, dodać jedno całe
jajko, skórkę z
pomarańczy oraz mielony
migdały, całość wymieszać.Przygotowanie
strucli:Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki, z ciasta czerwonego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na
białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę
makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.Pieczemy około 30- 35 minut w temp 180*c- to zależy od naszego piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku się nie klei.Zimną
struclę polewamy czerwonym lukrem i dekorujemy śnieżynkami.Słodkich wypieków!
