Wykonanie
Żeby zjeść eleganckie danie nie musimy iść do drogiej restauracji, ale przyrządzić je sami w domu. Wystarczy tylko zakupić dane produkty i działać. Nie każdemu za pierwszym razem wyjdzie idealne danie, ale myślę, że chęć zrobienia samemu będzie już dużym sukcesem.Składniki (dla 2 osób):- 3/4 szklanki
ryżu- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 1/3 szklanki
białego wina- 1/5 szklanki
wody- 2 ząbki
czosnku- mała żółta
cebula- łyżka
masła- 2 łyżki
parmezanu- 10
krewetek- czarny
kawior-
natka pietruszki- liście
kolendryPrzygotowanie:
Cebulę i
czosnek kroimy w drobną kostkę.Garnek stawiamy na ogniu i wlewamy
oliwę. Kiedy będzie już nagrzana wrzucamy
czosnek oraz
cebulę i szklimy przez chwilę (1-2 minuty). Następnie wrzucamy
ryż i mieszamy przez minutę po czym wlewamy
wino. Po odparowaniu
wina wlewamy trochę
wody i cały czas mieszamy (
wodę cały czas dolewamy, do momentu aż
ryż zrobi się miękki).Kiedy
ryż będzie lekko miękki wrzucamy
krewetki (można pokroić na mniejsze części).Na sam koniec dodajemy
masło oraz
parmezan i mieszamy. Risotto powinno
mieć lejącą konsystencję.Wykładamy na talerz, posypujemy listkami
kolendry oraz
pietruszki i układamy
kawior.