ßßß
Do przygotowania tortu potrzebne są 4 biszkopty:- 1 prostokątny z blaszki o wielkości ok. 23x33 cm,- 2 okrągłe z tortownicy o wielkości 22 cm,- 1 mały okrągły, który ja przygotowałam w metalowym rondelku (bez rączki) o średnicy ok 11 cm - zamiast rondelki można użyć metalowej miseczkiSKŁADNIKI:Biszkopt prostokątny z formy 24x34 cm8 jajek1 i 1/3 szkl cukru1 i 1/3 szkl mąki1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaBiszkopt okrągły z tortownicy 22 cm (pieczemy takie 2!)3 jajka1/2 szkl cukru1/2 szkl mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaBiszkopt okrągły z rondelka 11 cm2 jajka1/3 szkl cukru1/3 szkl mąki1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec w 180*C do suchego patyczka ok 40-45 min (okrągłe ok 30 minut).Masa do przełożenia:500 ml śmietanki 30%2 śmietan-fixy250 g mascarpone7-8 łyżek cukru pudru1 galaretka o smaku owoców leśnych lub malinowa1/2 szkl wrzątkuGalaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę. Do wystudzonej galaretki (jeszcze płynnej) dodać 2 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać dokładnie i wlać całość do masy. Zmiksować szybko do połączenia składników.Masa do dekoracji wierzchu:400 g śmietanki 36% (słodkiej gęstej np. z Piątnicy)250 g mascarponecukier puder do smaku (4-5 łyżek)2-3 łyżki nutelli2-3 łyżki kakaoŚmietankę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem na gładką masę. Odłożyć 3-4 łyżki na pyszczek, a do reszty dodać nutellę i kakao. Zmiksować.Ponadto:1 słoiczek dżemu malinowegosłodka herbata z cytryną do nasączania biszkoptówFORMOWANIE I PRZEŁOŻENIE:Biszkopty przekroić na pół, a mały z rondelka na 3 blaty. W prostokątnym biszkopcie wyciąć kawałeczki ciasta w okolicy łap (patrz:zdjęcie), a w małym okrągłym ściąć lekko ciasto w miejscu oczu żeby powstał pyszczek. Z jednego blatu z biszkopta okrągłego 22 cm wyciąć uszy i ogon, a resztę tego blatu wykorzystać do formowania łap i grzbietu.Wszystkie 5 blatów głównych (2 prostokątne, 3 okrągłe 22cm i 3 z rondelka) kolejno nasączać herbatą, smarować cieniutko dżemem i warstwą masy. Z odciętych kawałków formować górę łap i grzbiet (oczywiście również nasączając je i smarując masą).Ciemną masę przełożyć do szprycy i ozdabiać wierzch "gwiazdeczkami" masy.Ja uszy zamiast masą obkleiłam Czekolepkami z Wedla (to taka "plastelina czekoladowa") i przymocowałam do głowy wykałaczkami. Z niej zrobiłam też oczy, zaś języczek to różowa plastikowa łyżeczka.




