Wykonanie
Dziś prezentuję tort, który przygotowałam dla mojej córci na jej 4-te urodziny. Wygląda na skomplikowany, ale nie jest aż tak trudno go zrobić - wystarczy odrobina wyobraźni (głównie przestrzennej) i dużo... cierpliwości, głównie przy ozdabianiu
tortu z wierzchu :)

Do przygotowania
tortu potrzebne są 4
biszkopty:- 1 prostokątny z blaszki o wielkości ok. 23x33 cm,- 2 okrągłe z tortownicy o wielkości 22 cm,- 1 mały okrągły, który ja przygotowałam w metalowym rondelku (bez rączki) o średnicy ok 11 cm - zamiast rondelki można użyć metalowej miseczkiSKŁADNIKI:
Biszkopt prostokątny z formy 24x34 cm8
jajek1 i 1/3 szkl
cukru1 i 1/3 szkl
mąki1 i 1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiszkopt okrągły z tortownicy 22 cm (pieczemy takie 2!)3
jajka1/2 szkl
cukru1/2 szkl
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiszkopt okrągły z rondelka 11 cm2
jajka1/3 szkl
cukru1/3 szkl
mąki1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać
cukier a następnie
żółtka.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec w 180*C do suchego patyczka ok 40-45 min (okrągłe ok 30 minut).Masa do przełożenia:500 ml
śmietanki 30%2
śmietan-fixy250 g
mascarpone7-8 łyżek
cukru pudru1
galaretka o smaku
owoców leśnych lub malinowa1/2 szkl wrzątku
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia.
Śmietankę ubić lekko, dodać
śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać
cukier puder i
mascarpone i ubijać jeszcze chwilę. Do wystudzonej
galaretki (jeszcze płynnej) dodać 2 łyżki ubitej
śmietanki, wymieszać dokładnie i wlać całość do masy. Zmiksować szybko do połączenia składników.Masa do dekoracji wierzchu:400 g
śmietanki 36% (słodkiej gęstej np. z Piątnicy)250 g
mascarponecukier puder do smaku (4-5 łyżek)2-3 łyżki nutelli2-3 łyżki
kakaoŚmietankę zmiksować z
mascarpone i
cukrem pudrem na gładką masę. Odłożyć 3-4 łyżki na pyszczek, a do reszty dodać nutellę i
kakao. Zmiksować.Ponadto:1 słoiczek
dżemu malinowegosłodka
herbata z
cytryną do nasączania
biszkoptówFORMOWANIE I PRZEŁOŻENIE:
Biszkopty przekroić na pół, a mały z rondelka na 3 blaty. W prostokątnym
biszkopcie wyciąć kawałeczki ciasta w okolicy łap (patrz:zdjęcie), a w małym okrągłym ściąć lekko ciasto w miejscu oczu żeby powstał pyszczek. Z jednego blatu z
biszkopta okrągłego 22 cm wyciąć uszy i ogon, a resztę tego blatu wykorzystać do formowania łap i grzbietu.Wszystkie 5 blatów głównych (2 prostokątne, 3 okrągłe 22cm i 3 z rondelka) kolejno nasączać
herbatą, smarować cieniutko
dżemem i warstwą masy. Z odciętych kawałków formować górę łap i grzbiet (oczywiście również nasączając je i smarując masą).Ciemną masę przełożyć do szprycy i ozdabiać wierzch "gwiazdeczkami" masy.Ja uszy zamiast masą obkleiłam Czekolepkami z Wedla (to taka "plastelina czekoladowa") i przymocowałam do głowy wykałaczkami. Z niej zrobiłam też oczy, zaś języczek to różowa plastikowa łyżeczka.






