ßßß
Przygotowanie tej wspaniałej sałatki nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Tak pyszny efekt uzyskacie dzięki połączeniu aromatycznego kurczaka, delikatnej mozzarelli i soczystych fig. Całość dopełnia słodki sos żurawinowy i chrupkie orzechy włoskie. Gorąco polecam!SKŁADNIKI na 2 porcje:1 filet z piersi kurczaka2 figi2 garści rukoli4 orzechy włoskie3 łyżki żurawiny ze słoika2 łyżki gorącej wody1 gałązka rozmarynu2 łyżeczki skórki otartej z cytrynyoliwa z oliweksól (użyłam himalajskiej)świeżo zmielony pieprzWYKONANIE:Filet z piersi kurczaka obierz z błonek, dokładnie umyj i osusz. Natrzyj pierś solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i skórka cytrynową.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Pierś obsmaż krótko na dużym ogniu z dwóch stron, po czym przykryj pokrywką, zmniejsz płomień pod patelnią i duś do miękkości około 10 minut.Na talerzu rozłóż opłukaną i osuszoną wcześniej na ręczniku papierowym rukolę.Pokrój w poprzeczne plastry gotowy filet.Figi umyj i pokrój również w plasterki.Na rukoli rozłóż naprzemiennie mozzarellę, plaster figi i kurczaka, i tak w kółko do wyczerpania się składników.Do trzech łyżek żurawiny ze słoika dolej 2 łyżki gorącej wody i dobrze zamieszaj, aby powstał gęsty sos. Polej nim sałatkę.Orzechy włoskie rozłup, posiekaj i posyp nimi po wierzchu gotową sałatkę. Smacznego!
