Wykonanie

Dziś mój dom wypełnił prawdziwie świąteczny zapach... zapach piernika staropolskiego... Cudowny korzenny aromat sprawił, ze ja i moi domownicy poczuliśmy Święta... Coś wspaniałego... Przygotowałam ciasto na prawdziwy staropolski piernik dojrzewający, co w moim domu stało się już tradycją. Razem z Dziećmi celebrujemy każdą chwilę i chłoniemy te nieziemskie zapachy jakie wydobywają się podczas podgrzewania
miodu. Jest to najbardziej popularny w
sieci przepis, a pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim
stole" autorstwa
Marii Lemnis i Henryka Vitry. Kochani, to już ostatnie dni, aby zagnieść ciasto na piernik. Co roku przygotowuję je na około 5-6 tygodni przed Świętami, ale 4 tygodnie też spokojnie wystarczą by piernik był wspaniały i aromatyczny. Ciasto będzie leżakowało w lodówce lub w piwnicy 4 tygodnie, a w 5-tym tygodniu należy je upiec i przełożyć powidłami śliwkowymi lub
orzechowym kremem. Upieczony piernik z każdym dniem staje się lepszy, bardziej miękki i rozpływa się w ustach. Ponieważ piernika wychodzi bardzo dużo (ja piekę aż 3 ciasta, po jednym dla Mamy i Teściowej) można część ciasta przeznaczyć na pierniczki, które smakują równie wspaniale. Bardzo gorąco polecam!SKŁADNIKI:500 g prawdziwego
miodu (użyłam lipowego)1,5 szklanki
cukru250 g
masła1 kg
mąki pszennej (użyłam typ 450)3 całe
jajka3 łyżeczki
sody oczyszczonej0,5 szklanki
mleka0,5 łyżeczki
soli80 g
przyprawy piernikowej*WYKONANIE na 4 tygodnie przed Świętami:
Miód,
masło i
cukier przełóż do garnka i podgrzewaj powoli aż do wrzenia.
Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.Zdejmij masę z ognia i zostaw do przestygnięcia.
Sodę rozpuść w
mleku.Do ostudzonej miodowej masy dodawaj stopniowo
mąkę pszenną,
jajka,
sodę rozpuszczona w
mleku,
przyprawę korzenna oraz
sól.Ciasto wyrób dokładnie, będzie ono kleiste.Gotowe ciasto przełóż do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia lub miski i przykryj lniana ściereczka. Odstaw ciasto w chłodne miejsce (do piwnicy lub na najniższą półkę w lodówce) na 4 tygodnie , aby dojrzało.Ciasto podczas leżakowania zmieni swoją konsystencję na twardszą i bedzie je można bez problemów wałkować.PIECZENIE na 5-7 dni przed Świętami:Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C .Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto podziel na 3 równe części, najlepiej ważąc je dodatkowo, aby były naprawdę równe (równiutki piernik będzie pięknie prezentował się na świątecznym
stole).Ciasto wałkuj formując prostokąt.Przełóż na przygotowana wcześniej blachę. Piecz około 15-20 minut w nagrzanym piekarniku.Upieczony blaty piernikowe ułóż jeden na drugim, przekładając je papierem do pieczenia, zawiń szczelnie w folię aluminiową, obciąż równomiernie czymś ciężkim, np. deską do
pieczywa.PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI :Po 3-ch dniach przełóż blaty piernikowe powidłami śliwkowymi lub kremem
orzechowym.Piernik polej
polewą czekoladową lub lukrem. Odstaw do Świąt:) Smacznego!* mniej, jeśli używasz własnej domowej
przyprawy do piernika