ßßß Cookit - przepis na Piernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający

nazwa

Wykonanie

Dziś mój dom wypełnił prawdziwie świąteczny zapach... zapach piernika staropolskiego... Cudowny korzenny aromat sprawił, ze ja i moi domownicy poczuliśmy Święta... Coś wspaniałego... Przygotowałam ciasto na prawdziwy staropolski piernik dojrzewający, co w moim domu stało się już tradycją. Razem z Dziećmi celebrujemy każdą chwilę i chłoniemy te nieziemskie zapachy jakie wydobywają się podczas podgrzewania miodu. Jest to najbardziej popularny w sieci przepis, a pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Kochani, to już ostatnie dni, aby zagnieść ciasto na piernik. Co roku przygotowuję je na około 5-6 tygodni przed Świętami, ale 4 tygodnie też spokojnie wystarczą by piernik był wspaniały i aromatyczny. Ciasto będzie leżakowało w lodówce lub w piwnicy 4 tygodnie, a w 5-tym tygodniu należy je upiec i przełożyć powidłami śliwkowymi lub orzechowym kremem. Upieczony piernik z każdym dniem staje się lepszy, bardziej miękki i rozpływa się w ustach. Ponieważ piernika wychodzi bardzo dużo (ja piekę aż 3 ciasta, po jednym dla Mamy i Teściowej) można część ciasta przeznaczyć na pierniczki, które smakują równie wspaniale. Bardzo gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
500 g prawdziwego miodu (użyłam lipowego)
1,5 szklanki cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej (użyłam typ 450)
3 całe jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki soli
80 g przyprawy piernikowej*
WYKONANIE na 4 tygodnie przed Świętami:
Miód, masło i cukier przełóż do garnka i podgrzewaj powoli aż do wrzenia.Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Zdejmij masę z ognia i zostaw do przestygnięcia.
Sodę rozpuść w mleku.
Do ostudzonej miodowej masy dodawaj stopniowo mąkę pszenną, jajka, sodę rozpuszczona w mleku, przyprawę korzenna oraz sól.Ciasto wyrób dokładnie, będzie ono kleiste.
Gotowe ciasto przełóż do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia lub miski i przykryj lniana ściereczka. Odstaw ciasto w chłodne miejsce (do piwnicy lub na najniższą półkę w lodówce) na 4 tygodnie , aby dojrzało.
Ciasto podczas leżakowania zmieni swoją konsystencję na twardszą i bedzie je można bez problemów wałkować.
PIECZENIE na 5-7 dni przed Świętami:
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C .
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto podziel na 3 równe części, najlepiej ważąc je dodatkowo, aby były naprawdę równe (równiutki piernik będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole).
Ciasto wałkuj formując prostokąt.
Przełóż na przygotowana wcześniej blachę. Piecz około 15-20 minut w nagrzanym piekarniku.
Upieczony blaty piernikowe ułóż jeden na drugim, przekładając je papierem do pieczenia, zawiń szczelnie w folię aluminiową, obciąż równomiernie czymś ciężkim, np. deską do pieczywa.
PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI :
Po 3-ch dniach przełóż blaty piernikowe powidłami śliwkowymi lub kremem orzechowym.
Piernik polej polewą czekoladową lub lukrem. Odstaw do Świąt:) Smacznego!
* mniej, jeśli używasz własnej domowej przyprawy do piernika
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2013/11/piernik-staropolski-dojrzewajacy.html