Wykonanie
Crumble - tradycyjny deser kuchni angielskiej, to nic innego jak zapiekane
owoce pod chrupiącą kruszonką. Jeden z moich ulubionych deserów, który serwuję Rodzinie przez cały rok, ale jesienią jest przez nas szczególnie porządany, bo robię go z
jabłkami z naszego ogrodu:) Moje crumble to warstwa krojonych
jabłek z
cynamonem i
orzechami włoskimi, zapieczona razem z pyszną
maślaną kruszonką z dodatkiem
płatków owsianych. Do tego gałka
lodów śmietankowych lub
waniliowych oraz oprószona
cynamonem bita śmietana i mamy połączenie doskonałe! Uwielbiam ten moment kiedy gorące,
cynamonowe jabłka roztapiają
lody i zimną
bitą śmietanę, a kruszonka rozkosznie chrupie w tle... Mmmm... Niebo w gębie...:) Teraz, kiedy
jabłek jest pod dostatkiem, musicie koniecznie wypróbować ten banalnie prosty i zachwycający deser:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA NADZIENIE
JABŁKOWE:1,5 kg
jabłek (najlepiej twardych)1,5 łyżeczki
cynamonugarść siekanych
orzechów np. włoskich, laskowych,
nerkowca (opcjonalnie)SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:150 g
mąki (użylam pszennej)110 g zimnego
masła100 g
brązowego cukru50 g
płatków owsianych górskichWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C .NADZIENIE
JABŁKOWE:
Jabłka umyj i obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój
jabłka w ósemki, te zaś jeszcze na 3-4 częśći.Dosyp
cynamon oraz posiekane
orzechy i wymieszaj całość.KRUSZONKA:Zimne
masło pokrój w kostkę, dodaj do niego
mąkę oraz
cukier i rozetrzyj całość palcami na kruszonkę.Dosyp do tego
płatki owsiane i wymieszaj dokładnie wszystko.CRUMBLE:Naczynie żaroodporne (np. 15 x 20 cm) lub formę do tary (ja użylam takiej o średnicy 24 cm) wysmaruj porządnie
masłem, dno i boki.Na dnie ułóż nadzienie
jabłkowe i posyp je równomiernie kruszonką.Piecz całość około 40 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie możesz jeszcze zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i dopiec przez 10 minut kruszonkę na złoty kolor.Crumble najlepiej smakuje z
lodami waniliowymi lub śmietankowymi i porcją
bitej śmietany oprószonej
cynamonem. Gotowe! Smacznego!