Wykonanie

składniki* 1 kg
mąki* 2/3 szklanki
miodu* 1
margaryna Kasia ekstra
maślany smak lub
masło* 2 łyżki
przyprawy do piernika* 1 i 1/3 szklanki
cukru pudru* 3
jajka* 1 łyżeczka
sody oczyszczonej* 1 łyżeczka
amoniaku spożywczego* 1 łyżka
kakaoSposób wykonania

W garnku rozpuścić
margarynę, dodać
miód,
cukier,
przyprawę do piernika i zagotować.Odstawić do wystudzenia.

Do sporej miski przesiać
mąkę z
sodą,
amoniakiem i
kakao, dodać wystudzoną mieszankę
miodową, wbić
jajka i zagnieść na jednolite gładkie ciasto.Wałkować po kawałku, najlepiej
między dwoma kawałkami folii, żeby ciasto nie przyklejało się na ok. 5 mm grubości lub według uznania i wykrawać różne kształty. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Piec w temp 180, ok. 10 min. (w zależności od grubości rozwałkowanego ciasta).Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika układać na kratce do wystudzenia.

Pierniczki nadają się od razu do jedzenia, gdyż nie twardnieją całkowicie, są delikatnie miękkie.Można je upiec nawet tydzień przed świętami, oczywiście jak wszystkie pierniczki nadają się do długiego przechowywania.Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.