Wykonanie
Z
rybą, a dokladnie z
solą ;)

Zastanawiałam się ostatnio co zrobić z 2 płatami pozostalymi mi :)Pierwszy raz zrobiłam calzone i to na bialo z
rybką :)Składniki:4 pocje:~2 szklanki
maki pszennej/pełnoziarnistej~150/200 ml letniej
wody~25g
drożdży swieżych~szczypta
soli~2 płaty
rybki~sok z połowy
cytryny~pieprz/sól~5-6
suszonych pomidorów~3 łyżki
śmietany~2 kulki
mozzarelli~bazylia,
oregano, 2 ząbki czosku~łyżka
oliwyWykonanie:
drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do nich
mąkę,
sóldokładnie udniatamy-pozostawiamy do wyrosnięcaa ok 40 min.Dzielimy na 4 częsci.Rozwałkowujemy i pozostawiamy jeszcze na 10 min.
Rybkę smazymy na
oliwie wcześnie ją skrapiając
sokiem, prósząc
solą i
pieprzem.króciutko- po 2 minuty z jednej strony.
pomidorki kroimy i podsmażamy a wraz z nimi
czornek drobniutko posiekany.mieszamy ze
smietana i
ziolami. na każdym placie układamy plastry
mozzarelli i po 2 łyżki sosu.Zamykamy
platy ciata tworząc duże pierogismarujemy z wierzchu
oliwą z
pomidorów suszonych.Świetnie sprawdzą sie również w pracy/uczelni/szkole :)