Wykonanie
Składniki :Pół
piersi z kurczaka lub podwójna mała2 średniej wielkości
cebule2
papryki czerwone; 1
papryka żółta; 1
papryka zielona400 ml
śmietany 18% do zup/sosów
Przyprawa currymasło klarowane Ghee
sólpieprzPrzygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę obwicie posypujemy
przyprawą curry oraz odrobiną
soli. Mieszamy aby kawałki
kurczaka obtoczyły się i zostawiamy na 1 h do zamarynowania. W tym czasie
paprykę oraz
cebulę kroimy w kostkę, mniejsze paski jak kto woli. Do patelni wrzucamy 2,5 łyżki
masła klarowanego (Ghee) i dodajmy
kurczaka z
cebulą. Podsmażamy około 15 min, dodajemy
paprykę. Posypujemy
solą,
pieprzem oraz
curry. Dusimy około 15 min, następnie odkrywamy i trzymamy na średnim ogniu do czasu aż
papryka zmięknie.
Papryka ma być miękka, ale nie błatnista. Próbujemy doprawiamy jeśli trzeba, można dosypać
curry jak ktoś lubi intensywniejszy smak. Następnie do całości dodajmy 400 ml
śmietany ( jeśli ktoś chce uzyskać więcej sosiku możne dodać więcej). Mieszamy dokładnie na wolnym ogniu około 15 min. Doprawiamy jeśli potrzeba,
kurczaka można podawać z
ryżem,
makaronem,
ziemniakami jak kto chce. Smacznego!