Wykonanie
Jest to idealne ciasto dla miłośników karpatek, kremówek i ciast z
budyniem. Nie dość że jest bardzo łatwe w wykonaniu to jeszcze jest to jedno z pyszniejszych ciast jakie
jadłam . Zachęcam każdego do zrobienia :) Przepis znalazłam na stronie http://www.malacukierenka.pl/
Składniki: 2 opakowania
ciasta francuskiego po 275g (muszą być dwa kawałki ciasta)1l
mleka4
żółtka1/2 szklanki
cukru (proszę dosłodzić do smaku)1 duże opakowanie
cukru wanilinowego 32g1 szklanka
mąki pszennej (użyłam tortowej)500ml
śmietanki kremówki 30% lub 36%3-4 łyżki
cukru pudru1 fix do
śmietany250g
masła lub
margaryny w temperaturze pokojowejDodatkowo:
cukier puder wymieszany z odrobiną
cukru wanilinowego do posypania1.
Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220oC na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowego ostygnięcia.2. Drugi blat
ciasta francuskiego pieczemy tak samo, tylko przed włożeniem do piekarnika proszę nakłuć go widelcem.3. Do 1/2 litra
mleka dodać
żółtka, wsypać
mąkę,
cukier,
cukier wanilinowy i krótko wymieszać mikserem.4. Pozostałe
mleko zagotować w rondelku z grubym dnem, wlać rozmieszaną
mąkę z
żółtkami i cały czas mieszając, zagotować (na początku mogą powstać grudki, ale proszę się nie przejmować tylko dalej energicznie mieszać, w końcu powstanie jednolity
budyń). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, ma
mieć temperaturę pokojową.5.
Masło ucierać mikserem ustawiony na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać ugotowany
budyń, po każdym dodaniu chwilę ucierać mikserem, aż
budyń połączy się z
masłem.6.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z
fixem i
cukrem pudrem.7. Na
ciasto francuskie, które było ponakłuwane widelcem, wyłożyć równomiernie masę budyniową. Na wierzchu rozsmarować ubitą
śmietankę i przykryć drugim
ciastem francuskim. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż dobrze się schłodzi.8. Kremówkę kroić
ostrym nożem (ciasto trochę się kruszy) i przed podaniem posypać
cukrem pudrem .Udanych wypieków:)