Wykonanie
Te babeczki zostały przez moich domowników okrzyknięte mianem najlepszych jakie kiedykolwiek piekłam, a piekłam ich całkiem sporo.
Plan zakładał, że zrobię im ładne zdjęcia, ale dobrze, że w ogóle jakieś zrobiłam tak szybko zniknęły. Są aromatyczne, mocno
czekoladowe z kwaskowatą nutą
dżemu, który dodatkowo nadaje im wilgotności. Jak to babeczki są proste i szybkie do wykonania. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis.

Składniki na 12 babeczek:2/3 szklanki
mąki2 łyżeczki
cynamonu1 łyżka
przyprawy korzennej do piernika1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia120 g
masłapół tabliczki (50 g)
gorzkiej czekolady2 łyżki
kakao2
jajka3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
śmietany 18%ok 1/2 słoika szklanka powideł ja użyłam
malinowych ale mogą być np
śliwkoweRoztapiamy
masło w rondelku, wrzucamy posiekaną
czekoladę mieszamy i czekamy aż się roztopi.
Jajka ubijamy z
cukrem na puch, a następnie dodać lekko przestudzoną masę
czekoladową i dokładnie zmiksować. Pozostałe suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy je do masy na zmianę ze
śmietaną. Przekładamy do foremek (ja tradycyjnie używam silikonowych) łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę powideł i znów łyżkę ciasta, tak by przykryła
dżem. Foremki napełniamy maksymalnie do 2/3 wysokości, bo ciasto bardzo ładnie wyrasta. Pieczemy w 170 st. C (ja piekłam z termoobiegiem) przez ok 20 minut. Dekorujemy dowolnie, można polać
czekoladą, ja swoje tylko oprószyłam
cukrem pudrem.


