Wykonanie

Słodkie życie.przepis na cztery - sześć porcjiCIASTO PARZONE1/2 szklanki
wody1/4 kostki
masła1/2 szklanki
mąki pszennej2
jajkaszczypta
soli
Masło rozpuścić w gotującej się na średnim ogniu wodzie następnie wsypać przesianą
mąkę z
solą i energicznie mieszać (ciągle trzymając na palniku) drewnianą łyżką aż składniki się połączą w jedną całość i będą odchodzić od ścianek garnka . Odstawić do wystygnięcia.Gdy ciasto całkowicie wystygnie wbijać po jednym
jajku i miksować do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Wlać do rękawa cukierniczego i wyciskać eklerki , układać w dolnej części piekarnika i skropić je delikatnie zimną
wodą piec w temp. 200 stopni 25-30 minut .Odstawić do wystygnięcia.


1 szklanka
malin - mogą być mrożone3 łyżki
cukru pudru100 gram
serka mascarpone2 łyżeczki
żelatyny3 łyżki wrzątku
Maliny blendujemy , jeżeli są mrożone to najpierw należy je odmrozić .
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej
wody - mieszamy dokładnie by nie było grudek ,odstawiamy na pięć minut do przestygnięcia , następnie do
malin dodajemy
cukier puder ,
serek mascarpone oraz
żelatynę i razem łączymy składniki mikserem . Nakładamy na wcześniej upieczone i przekrojone wzdłuż
ciastko parzone.

JADALNA ZIEMIAprzepis na około 10 - 15
ciastek60 gram
masła3 łyżki
cukru pudru60 gram
mąki pszennej15 gram gorzkiego
kakaopół
laski waniliiWszystkie składniki należy połączyć i włożyć wyrobione ciasto do lodówki na około 20 minut . Z ciasta formować kuleczki mniejsze od
orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia. Odstawić do wystygnięcia , następnie pokruszyć rękoma.* przed dodaniem
kakao do ciasta oderwałam kawałek by przygotować maślane
ciasteczko na eklerze dodając łyżeczkę startej
skórki z cytryny , ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy szklanką kółko pieczemy razem z
ciastkami na jadalną ziemię , po wyciągnięciu z piekarnika położyć
ciastko na formę wałka - może to być położona
bokiem szklanka lub wałek , należy bardzo delikatnie to zrobić ponieważ
ciastko może pęknąć , proponuje zrobić kilka ;)

KREM
SZAFRANOWY50 ml
śmietany kremówkiszczypta
szafranu2 łyżki
cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno razem z
cukrem,pod koniec dodać
szafran, wyłożyć na maślane
ciastko na eklerze.MUS
MANGOJedną puszkę
mango należy zblendować bez
syropu . Wyłożyć dekoracyjnie na talerz.

SZKŁO KARMELOWE3 łyżki
cukru rozpuścić na patelni do uzyskania karmelu , odstawić z palnika na kilka minut , jak zacznie zastygać wylać na papier dopieczenia i zaczekać aż stwardnieje - połamać według uznania.

DODATKOWO DO DEKORACJIkilka
malinkawałek
czekolady gorzkiej - do dekoracji talerza i zrobienia kropek na kremie
malinowymlistek
bazylii
Smacznego:)