ßßß
Składniki (4-6 porcji)150g czerwonej soczewicy50g surowego wędzonego boczkuCebula150g ziemniakówMarchewkaListek laurowyGałązka lubczyku1l bulionu warzywnego6 parówekSól, pieprzOcet balsamicznyPrzygotowanieMarchewkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.Obraną cebulę i lubczyk posiekaj.Pokrój boczek w kostkę i podsmażaj w garnku o grubym dnie, aż się zrumieni.Dodaj cebulę i smaż tylko do momentu, aż się zeszkli.Dodaj soczewicę, ziemniaki, marchewkę, listek laurowy i lubczyk.Wlej bulion i zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj 40 minut.Dopraw solą i pieprzem, włóż do zupy parówki i gotuj jeszcze około 10 minut.Przed podaniem dopraw octem balsamicznym do smaku.Przepis pochodzi z książki Dom pełen smaku B.Ritz
Zobacz także:Soczewicowa ze szpinakiemKrem z cieciorkiGroszkowa