ßßß Cookit - przepis na Parówkowa

Parówkowa

nazwa

Wykonanie

Tak naprawdę to zupa z soczewicy, ale u nas nazywana jest parówkową i tak już chyba zostanie. Zmodyfikowałam odrobinę oryginalny przepis, aby uprościć sobie życie. Użyłam czerwonej soczewicy, która nie wymaga namaczania, a wywar wołowy zastąpiłam warzywnym. Jeśli chcesz użyć brązowej lub zielonej soczewicy – namocz ją na noc 500ml wody, dalej postępuj jak w przepisie. Bardzo ważne dla powodzenia przedsięwzięcia jest użycie dobrej jakości parówekserdelki z MOMem na pewno się nie sprawdzą.
Składniki (4-6 porcji)
150g czerwonej soczewicy
50g surowego wędzonego boczku
Cebula
150g ziemniaków
Marchewka
Listek laurowy
Gałązka lubczyku
1l bulionu warzywnego
6 parówek
Sól, pieprz
Ocet balsamiczny
Przygotowanie
Marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Obraną cebulę i lubczyk posiekaj.
Pokrój boczek w kostkę i podsmażaj w garnku o grubym dnie, aż się zrumieni.
Dodaj cebulę i smaż tylko do momentu, aż się zeszkli.
Dodaj soczewicę, ziemniaki, marchewkę, listek laurowy i lubczyk.
Wlej bulion i zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj 40 minut.
Dopraw solą i pieprzem, włóż do zupy parówki i gotuj jeszcze około 10 minut.
Przed podaniem dopraw octem balsamicznym do smaku.
Przepis pochodzi z książki Dom pełen smaku B.Ritz
Zobacz także:
Soczewicowa ze szpinakiem
Krem z cieciorki
Groszkowa
Źródło:http://mammadeli.com/2014/05/18/parowkowa