Wykonanie
Tak naprawdę to zupa z
soczewicy, ale u nas nazywana jest
parówkową i tak już chyba zostanie. Zmodyfikowałam odrobinę oryginalny przepis, aby uprościć sobie życie. Użyłam
czerwonej soczewicy, która nie wymaga namaczania, a
wywar wołowy zastąpiłam warzywnym. Jeśli chcesz użyć brązowej lub
zielonej soczewicy – namocz ją na noc 500ml
wody, dalej postępuj jak w przepisie. Bardzo ważne dla powodzenia przedsięwzięcia jest użycie dobrej jakości
parówek –
serdelki z
MOMem na pewno się nie sprawdzą.

Składniki (4-6 porcji)150g
czerwonej soczewicy50g surowego
wędzonego boczkuCebula150g
ziemniakówMarchewkaListek laurowyGałązka
lubczyku1l
bulionu warzywnego6
parówekSól,
pieprzOcet balsamicznyPrzygotowanie
Marchewkę i
ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.Obraną
cebulę i
lubczyk posiekaj.Pokrój
boczek w kostkę i podsmażaj w garnku o grubym dnie, aż się zrumieni.Dodaj
cebulę i smaż tylko do momentu, aż się zeszkli.Dodaj
soczewicę,
ziemniaki,
marchewkę,
listek laurowy i
lubczyk.Wlej
bulion i zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj 40 minut.Dopraw
solą i
pieprzem, włóż do zupy
parówki i gotuj jeszcze około 10 minut.Przed podaniem dopraw
octem balsamicznym do smaku.Przepis pochodzi z książki Dom pełen smaku B.Ritz

Zobacz także:Soczewicowa ze
szpinakiemKrem z
cieciorkiGroszkowa