ßßß Cookit - przepis na Szpinak z piklami

Szpinak z piklami

nazwa

Wykonanie

Tym razem trochę inna sałatka. Poza świeżym szpinakiem (baby), tylko pikle. Może nie klasyczne pikle (jak się właśnie dowiedziałam, to mieszanka ogórków, marchwi, dyni, cebuli i zielonych pomidorów w marynacie warzywnej), ale moje ulubione warzywne przetwory. Użyłam więc marynowanych szparagów, suszonych pomidorów i kiszonych ogórków. Przyznaję, że nie pakowałam tych pyszności do słoików w czasie letnich upałów – wszystko kupione. Mimo to – sałatka pyszna!
Składniki (1 porcja)
Garść świeżego szpinaku baby
Ogórek kiszony
4 marynowane szparagi
4 suszone pomidory
Garść orzeszków pinii
1 i 1/2 łyżki oliwy
Łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz
Przygotowanie
Szpinak dokładnie umyj i osusz.
Ogórka pokrój w drobną kostkę, szparagi na 3-centymetrowe kawałki, pomidory w paski.
Pokrojone warzywa dodaj do szpinaku, skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw do smaku.
Przed podaniem posyp orzeszkami piniowymi.
Smacznego!
Zobacz także:
Panzanella
Sałatka z wędzonym łososiem, fetą i chrupiącą macą
Cykoria z mozzarellą i jabłkiem
Źródło:http://mammadeli.com/2014/02/13/szpinak-z-piklami