Wykonanie
Tym razem trochę inna
sałatka. Poza
świeżym szpinakiem (baby), tylko pikle. Może nie klasyczne pikle (jak się właśnie dowiedziałam, to mieszanka
ogórków,
marchwi, dyni,
cebuli i zielonych
pomidorów w marynacie warzywnej), ale moje ulubione
warzywne przetwory. Użyłam więc marynowanych
szparagów,
suszonych pomidorów i
kiszonych ogórków. Przyznaję, że nie pakowałam tych pyszności do słoików w czasie letnich upałów – wszystko kupione. Mimo to –
sałatka pyszna!


Składniki (1 porcja)Garść
świeżego szpinaku baby
Ogórek kiszony4 marynowane
szparagi4
suszone pomidoryGarść
orzeszków pinii1 i 1/2 łyżki
oliwyŁyżeczka
soku z cytrynySól,
pieprzPrzygotowanie
Szpinak dokładnie umyj i osusz.
Ogórka pokrój w drobną kostkę,
szparagi na 3-centymetrowe kawałki,
pomidory w paski.Pokrojone warzywa dodaj do
szpinaku,
skrop oliwą i
sokiem z cytryny, dopraw do smaku.Przed podaniem posyp orzeszkami piniowymi.Smacznego!Zobacz także:Panzanella
Sałatka z
wędzonym łososiem,
fetą i chrupiącą macą
Cykoria z
mozzarellą i
jabłkiem