ßßß

SkładnikiPuree jabłkowe3 kwaśne jabłkaŁyżka soku z cytryny2 łyżeczki cukruCiasto8 jajek325g mielonych migdałów275g drobnego cukruŁyżka soku z cytryny50g płatków migdałowychPrzygotowanieObierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój na niewielkie kawałki i włóż do rondla. Dodaj sok cytryny oraz cukier i zagotuj na średnim ogniu. Przykryj garnek pokrywką i duś na małym ogniu około 15 minut, aż zaczną się rozpadać. Odstaw do ostygnięcia.Nastaw piekarnik na 180 stopni, tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.Jabłka, jajka, mielone migdały, cukier i łyżkę soku z cytryny zmiksuj w malakserze na gładkie ciasto – nie przejmuj się, że będzie miało bardzo rzadką konsystencję.Przelej ciasto do foremki, posyp płatkami migdałowymi i piecz 45 minut.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Nigella ucztuje N.LawsonZobacz także:Moja Tarta TatinSzarlotka z malinamiCiasto orzechowo-gruszkowe