ßßß



SkładnikiBiałko 8 jajek150g cukru pudru+2 łyżeczki do oprószeniaKlementynka125ml oliwy150g mielonych migdałówŁyżeczka proszku do pieczenia100g płatków migdałowychŁyżeczka mielonego cynamonuPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni, wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.Ubij białka, kiedy piana zacznie sztywnieć, nadal ubijając, dodaj cukier. Ubijaj, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.Sparz klementynkę, zetrzyj z niej skórkę i dodaj do białek.Wmieszaj delikatnie (łyżką, nie mikserem!) w trzech porcjach na zmianę oliwę i mielone migdały zmieszane z proszkiem do pieczenia.Płatki migdałowe wymieszaj z cynamonem.Przelej masę do tortownicy, wierzch posyp cynamonowymi płatkami z migdałów.Piecz 30 minut. Przełóż ciasto, kiedy będzie zupełnie wystudzone, posyp cukrem pudrem przez małe sitko, aby wyglądało jak oprószone śniegiem.Smacznego!Zobacz także:Ciasteczka czekoladowo-migdałowePlacek malinowo – migdałowyCiasto orzechowo-gruszkowe