ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowo-cynamonowe

Ciasto migdałowo-cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Jeśli mam być szczera, to ciasto wygląda trochę jak róża jerychońska. Trudno tylko orzec, w którym stadium. Oczywiście na zdjęciu w książce (Nigelissima) było całkiem zwyczajne. Ale to nie pierwszy raz, kiedy rezultat moich kulinarnych wariacji kompletnie mnie zaskakuje. Mimo to – ciasto jest pyszne i wierz mi, że nie są to czcze przechwałki. A zapach cynamonu i migdałów bezbłędnie wprowadza w świąteczny nastrój. Nie namawiam oczywiście do wyrzucenia 8 żółtek – sposobów na ich wykorzystanie przychodzi mi do głowy kilka. Choćby żółtkowa jajecznica, oldskulowy kogel-mogel, albo ciasto, na które przepis w kolejnym poście. Też włoskie.
Składniki
Białko 8 jajek
150g cukru pudru+2 łyżeczki do oprószenia
Klementynka
125ml oliwy
150g mielonych migdałów
Łyżeczka proszku do pieczenia
100g płatków migdałowych
Łyżeczka mielonego cynamonu
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 180 stopni, wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.
Ubij białka, kiedy piana zacznie sztywnieć, nadal ubijając, dodaj cukier. Ubijaj, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.
Sparz klementynkę, zetrzyj z niej skórkę i dodaj do białek.
Wmieszaj delikatnie (łyżką, nie mikserem!) w trzech porcjach na zmianę oliwę i mielone migdały zmieszane z proszkiem do pieczenia.
Płatki migdałowe wymieszaj z cynamonem.
Przelej masę do tortownicy, wierzch posyp cynamonowymi płatkami z migdałów.
Piecz 30 minut. Przełóż ciasto, kiedy będzie zupełnie wystudzone, posyp cukrem pudrem przez małe sitko, aby wyglądało jak oprószone śniegiem.
Smacznego!
Zobacz także:
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe
Placek malinowomigdałowy
Ciasto orzechowo-gruszkowe
Źródło:http://mammadeli.com/2013/12/05/ciasto-migdalowo-cynamonowe