Wykonanie
Jeśli mam być szczera, to ciasto wygląda trochę jak róża jerychońska. Trudno tylko
orzec, w którym stadium. Oczywiście na zdjęciu w książce (Nigelissima) było całkiem zwyczajne. Ale to nie pierwszy raz, kiedy rezultat moich kulinarnych wariacji kompletnie mnie zaskakuje. Mimo to – ciasto jest pyszne i wierz mi, że nie są to czcze przechwałki. A zapach
cynamonu i
migdałów bezbłędnie wprowadza w świąteczny nastrój. Nie namawiam oczywiście do wyrzucenia 8
żółtek – sposobów na ich wykorzystanie przychodzi mi do głowy kilka. Choćby
żółtkowa jajecznica, oldskulowy kogel-
mogel, albo ciasto, na które przepis w kolejnym
poście. Też włoskie.




Składniki
Białko 8
jajek150g
cukru pudru+2 łyżeczki do oprószenia
Klementynka125ml
oliwy150g mielonych
migdałówŁyżeczka
proszku do pieczenia100g
płatków migdałowychŁyżeczka mielonego
cynamonuPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni, wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.Ubij
białka, kiedy piana zacznie sztywnieć, nadal ubijając, dodaj
cukier. Ubijaj, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.Sparz
klementynkę, zetrzyj z niej skórkę i dodaj do
białek.Wmieszaj delikatnie (łyżką, nie mikserem!) w
trzech porcjach na zmianę
oliwę i mielone
migdały zmieszane z
proszkiem do pieczenia.
Płatki migdałowe wymieszaj z
cynamonem.Przelej masę do tortownicy, wierzch posyp cynamonowymi
płatkami z
migdałów.Piecz 30 minut. Przełóż ciasto, kiedy będzie zupełnie wystudzone, posyp
cukrem pudrem przez małe sitko, aby wyglądało jak oprószone śniegiem.Smacznego!Zobacz także:
Ciasteczka czekoladowo-
migdałowePlacek
malinowo –
migdałowyCiasto
orzechowo-
gruszkowe