ßßß Cookit - przepis na Kalafiorowa z serem

Kalafiorowa z serem

nazwa

Wykonanie

Wspaniała, pożywna zupa. Uzależniająca. Zdecydowanie nie jest to danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas – czemu nie ! A że po zjedzeniu tej pysznej zupy wyruszyliśmy na długi spacer po parku, dodatkowe kalorie z pewnością spalone. Jeśli zrezygnujesz z boczku i zastąpisz go np. grzankami z pełnoziarnistego chleba, uzyskasz fantastyczny wegetariański posiłek. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera Każdy może gotować.
Składniki (6-8 porcji)
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
Kalafior
Oliwa
200g sera cheddar
2l bulionu warzywnego (może być z kostki)
Sól, pieprz
Łyżeczka musztardy angielskiej
150g boczku wędzonego
Przygotowanie
Obrane marchewki i selera pokrój w plasterki.
Obierz i posiekaj cebulę, podziel kalafiora na niewielkie różyczki.
Rozgrzej oliwę w dużym garnku o grubym dnie.
Do garnka wrzuć pokrojone warzywa, kalafiora i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smaż wszystko na niewielkim ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach i odstaw.
Kiedy cebula się zezłoci, a marchewki będą miękkie, zalej warzywa bulionem.
Całość dobrze wymieszaj i zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 10 minut.
Na patelni usmaż boczek, aby był chrupiący i smakowity – nie wlewaj oliwy na patelnię, sporo tłuszczu wytopi się z boczku.
Zdejmij garnek z ognia, dopraw solą i pieprzem, dodaj ser i musztardę.
Zmiksuj zupę na gładki krem.
Przelej zupę do miseczek, z wierzchu ułóż plastry usmażonego boczku.
Gotowe!
Zobacz także:
Krem z cieciorki
Porowa
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem
Źródło:http://mammadeli.com/2013/09/06/kalafiorowa-z-serem