ßßß
Składniki (6-8 porcji)2 marchewki2 łodygi selera naciowego2 cebule2 ząbki czosnkuKalafiorOliwa200g sera cheddar2l bulionu warzywnego (może być z kostki)Sól, pieprzŁyżeczka musztardy angielskiej150g boczku wędzonegoPrzygotowanieObrane marchewki i selera pokrój w plasterki.Obierz i posiekaj cebulę, podziel kalafiora na niewielkie różyczki.Rozgrzej oliwę w dużym garnku o grubym dnie.Do garnka wrzuć pokrojone warzywa, kalafiora i przeciśnięty przez praskę czosnek.Smaż wszystko na niewielkim ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach i odstaw.Kiedy cebula się zezłoci, a marchewki będą miękkie, zalej warzywa bulionem.Całość dobrze wymieszaj i zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 10 minut.Na patelni usmaż boczek, aby był chrupiący i smakowity – nie wlewaj oliwy na patelnię, sporo tłuszczu wytopi się z boczku.Zdejmij garnek z ognia, dopraw solą i pieprzem, dodaj ser i musztardę.Zmiksuj zupę na gładki krem.Przelej zupę do miseczek, z wierzchu ułóż plastry usmażonego boczku.Gotowe!Zobacz także:Krem z cieciorkiPorowaZapiekanka makaronowa z kalafiorem