Wykonanie
Wspaniała, pożywna zupa. Uzależniająca. Zdecydowanie nie jest to danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas –
czemu nie ! A że po zjedzeniu tej pysznej zupy wyruszyliśmy na długi spacer po parku, dodatkowe kalorie z pewnością spalone. Jeśli zrezygnujesz z
boczku i zastąpisz go np. grzankami z
pełnoziarnistego chleba, uzyskasz fantastyczny wegetariański posiłek. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera Każdy może gotować.
Składniki (6-8 porcji)2
marchewki2
łodygi selera naciowego2
cebule2 ząbki
czosnkuKalafiorOliwa200g
sera cheddar2l
bulionu warzywnego (może być z kostki)
Sól,
pieprzŁyżeczka
musztardy angielskiej150g
boczku wędzonegoPrzygotowanieObrane
marchewki i
selera pokrój w plasterki.Obierz i posiekaj
cebulę, podziel
kalafiora na niewielkie różyczki.Rozgrzej
oliwę w dużym garnku o grubym dnie.Do garnka wrzuć pokrojone warzywa,
kalafiora i przeciśnięty przez praskę
czosnek.Smaż wszystko na niewielkim ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Zetrzyj
ser na tarce o grubych oczkach i odstaw.Kiedy
cebula się zezłoci, a
marchewki będą miękkie, zalej
warzywa bulionem.Całość dobrze wymieszaj i zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 10 minut.Na patelni usmaż
boczek, aby był chrupiący i smakowity – nie wlewaj
oliwy na patelnię, sporo tłuszczu wytopi się z
boczku.Zdejmij garnek z ognia, dopraw
solą i
pieprzem, dodaj
ser i
musztardę.Zmiksuj zupę na gładki krem.Przelej zupę do miseczek, z wierzchu ułóż plastry usmażonego
boczku.Gotowe!Zobacz także:Krem z
cieciorkiPorowaZapiekanka makaronowa z
kalafiorem