ßßß Cookit - przepis na Kopytka z sosem grzybowym

Kopytka z sosem grzybowym

Wykonanie

Składniki
Kopytka
1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
około 3 szklanek mąki pszennej
1 jajko
sól
Sos grzybowy
garść suszonych prawdziwków, około 25 g
2 łyżki masła
1 łyżka oleju roślinnego
1 mała cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
kilka łyżek śmietany 30%
Przygotowanie
Kopytka
Obrane i jeszcze ciepłe ziemniaki (tylko nie młode) rozgnieść dokładnie praską, ostudzić. Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia, ale nie jest to konieczne.
Wyłożyć ziemniaki na posypaną mąką stolnicę. Dodać mąkę ziemniaczaną i około 2 i ½ szklanki mąki pszennej, sól i jajko.
Zagnieść ciasto, podsypując ewentualnie dodatkową mąkę, tak aby uzyskać ciasto, które można już pokroić nożem.
Podzielić ciasto na części i formować z nich wałki, okrajać kopytka.
Wrzucać je partiami na wrzącą i osoloną wodę i gotować przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Sos grzybowy
Grzyby włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką zimnej wody i odstawić na całą noc do namoczenia. Wyjąć z wody (wodę zachować) i pokroić na mniejsze kawałki.
Na oleju z masłem zeszklić cebulę, dodać grzyby i chwilę razem podsmażyć. Następnie wlać wodę z grzybów i gotować przez około 15 minut, doprawić solą oraz pieprzem. Pod koniec dodać pokrojoną natkę oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną ze śmietanką (na zdjęciu widać sos zagęszczony tylko mąką).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/kopytka-z-sosem-grzybowym