Wykonanie
SkładnikiKopytka1 kg ugotowanych w mundurkach
ziemniaków1 łyżka
mąki ziemniaczanejokoło 3 szklanek
mąki pszennej1
jajkosólSos grzybowygarść
suszonych prawdziwków, około 25 g2 łyżki
masła1 łyżka
oleju roślinnego1 mała
cebula1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejkilka łyżek
śmietany 30%PrzygotowanieKopytkaObrane i jeszcze ciepłe
ziemniaki (tylko nie
młode) rozgnieść dokładnie praską, ostudzić. Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia, ale nie jest to konieczne.Wyłożyć
ziemniaki na posypaną
mąką stolnicę. Dodać
mąkę ziemniaczaną i około 2 i ½ szklanki
mąki pszennej,
sól i
jajko.Zagnieść ciasto, podsypując ewentualnie dodatkową
mąkę, tak aby uzyskać ciasto, które można już pokroić nożem.Podzielić ciasto na części i formować z nich wałki, okrajać kopytka.Wrzucać je partiami na wrzącą i osoloną
wodę i gotować przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Sos grzybowyGrzyby włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką zimnej
wody i odstawić na całą noc do namoczenia. Wyjąć z
wody (
wodę zachować) i pokroić na mniejsze kawałki.Na
oleju z
masłem zeszklić
cebulę, dodać
grzyby i chwilę razem podsmażyć. Następnie wlać
wodę z
grzybów i gotować przez około 15 minut, doprawić
solą oraz
pieprzem. Pod koniec dodać pokrojoną
natkę oraz
mąkę ziemniaczaną wymieszaną ze
śmietanką (na zdjęciu widać sos zagęszczony tylko
mąką).