ßßß Cookit - przepis na PESTO Z POKRZYWY I PIETRUSZKI Z PESTKAMI SŁONECZNIKA

PESTO Z POKRZYWY I PIETRUSZKI Z PESTKAMI SŁONECZNIKA

nazwa

Wykonanie

Do pesto na bazie pokrzyw przekonała mnie koleżanka blogerka, bynajmniej nie kulinarna. Ona i jej córki zajadają się nim w sezonie, dlatego jak tylko zabrałam się za pielenie chwastów w ogrodzie, wykorzystałam zebrane pokrzywy w pożyteczny sposób.
Na blogu mam już zupę z młodych pokrzyw i pikantny sos .
Do pesto , dla złagodzenia smaku dodałam natkę pietruszki , którą znalazłam przy porządkach w zamrażalniku. Dobrałam do tego pestki słonecznika a sera żadnego nie dorzucałam , bo miało byś zdrowe i dietetyczne.
szklanka młodych pokrzyw
dwie garście natki pietruszki
kilka gałązek gwiazdnicy
2 łyżki pestek słonecznika
dwa ząbki czosnku
łyżka oliwy
sól, pieprz ziołowy i czarny z młynka
Pokrzywy i gwiazdnicę umyłam w kilku wodach zmieniając je i zaparzyłam wrzątkiem tak, by przykrył je. Przykryłam pokrywką i zostawiłam kilka minut, by złagodniały.
Odcedziłam i przestudziłam. Wywar dałam do wypicia córce na wzmocnienie włosów.
Przestudzone pokrzywy, natkę pietruszki, czosnek, pestki słonecznika i oliwę włożyłam do blendera i zmiksowałam.
Zjadłyśmy je ( tylko żeńska część rodziny zdecydowała się na ten specjał) z kaszą pszenną, mnie smakowało bardziej, niż z makaronem. Miało przyjemny , lekko pikantny warzywny smak. Myślę, że zostanie zaakceptowane jako danie z domowego repertuaru.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/dzikie-pesto-z-pokrzywy-i-slonecznika