ßßß
„Składniki tego popularnego i łatwego do zrobienia dania wielu z nas prawdopodobnie ma pod ręką w swoich spiżarniach.” – Tak danie to zachwalają autorzy książki „Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu” (National Geographic).Dzisiejszy przepis pochodzi z rozdziału o kuchni chińskiej :)Składniki:500 g mięsa z kurczaka, najlepiej z udek, bez skóry i kości (ja używałam polędwiczek z indyka)marynata:2 łyżki sosu sojowego1 łyżka wina ryżowego (u mnie sake)2 łyżeczki świeżo startego imbiru (tutaj pisałam jak zrobić to szybko i „bezboleśnie”)sos:2 łyżki wody1 łyżka sosu sojowego1 łyżka sosu Worcestershire1 łyżeczka oleju sezamowego1/2 łyżeczki syropu z agawy (lub cukru)1/4 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanejdodatkowo:olej3-4 łyżki posiekanego grubego szczypioru1 szklanka orzechów nerkowców
Wykonanie:Mięso pokroić na kawałki „na jeden kęs”. W dużej misce wymieszać składniki marynaty, zalać nimi mięso, wymieszać, by mięso równo pokryło się przyprawami i odstawić na 15 minut.Wymieszać wszystkie składniki sosu i odstawić.Wok lub dużą patelnię rozgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju. Kurczaka wyjąć z marynaty, dobrze osączyć (u mnie cała marynata wsiąkła w mięso), włożyć do woka i smażyć około 5 minut, mieszając, aż mięso się „zetnie” (nie będzie surowe). Zdjąć z patelni i odstawić.Na tę samą patelnię wlać 1 łyżkę oleju i wrzucić posiekany szczypior. Smażyć około 10 sekund, mieszając, aż zwiędnie i zacznie pachnieć. Kurczaka ponownie włożyć do woka, dodać nerkowce. Zamieszać odstawiony sos, wlać do woka i podgrzewać 1-2 minuty, mieszając, aż lekko zgęstnieje. Podawać od razu.Dobrym dodatkiem do tego dania jest dziki ryż i/lub warzywa gotowane na parze (np. brokuły).Smacznego :)
Z ostatniej chwili…Moi Drodzy,Moje problemy z IT niestety powróciły :(Wybaczcie brak reakcji na Wasze komentarze… Złośliwość przedmiotów martwych i niemoc wobec monopolistów potrafią niestety skutecznie utrudniać życie :(Pzdr Aniado