ßßß Cookit - przepis na ZUPA BAKŁAŻANOWO-PAPRYKOWA

ZUPA BAKŁAŻANOWO-PAPRYKOWA

nazwa

Wykonanie

Intensywna w smaku i bardzo sycąca zupa.
Idealna na nadchodzące jesienno-zimowe dni :)
Uwaga:)
W zależności od upodobań, zupę można podawać w wersji „normalnej” (jak na zdjęciach) lub „kremowej” (czyli zmiksowanej). Obie równie pyszne :)
Dla zaoszczędzenia czasu, zupę warto ugotować w większej ilości, a następnie zawekować.
Więcej na temat wekowania zup pisałam tutaj :)
Składniki:
1 bakłażan ze skórką
1 czerwona cebula
1 czerwona/żółta papryka
2-4 ząbki czosnku
600-800 ml gotowego, pikantnego soku wielo-warzywnego bez cukru (np. Fortuna WW+, Tymbark Vega albo Fit)
szczypta szafranu
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie :
Bakłażana pokroić w drobną kostkę (1×1 cm). Obrumienić na 3-4 łyżkach oliwy. Odstawić.
Paprykę pokroić w kostkę (1×1 cm), a cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać pokrojoną paprykę, cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć 5 minut na średnim ogniu. Wlać sok warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut. Dodać usmażonego bakłażana, szafran i kontynuować gotowanie przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta rozcieńczyć ją przegotowaną, gorącą wodą.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/11/04/zupa-baklazanowo-paprykowa