ßßß
Intensywna w smaku i bardzo sycąca zupa.Idealna na nadchodzące jesienno-zimowe dni :)Uwaga:)W zależności od upodobań, zupę można podawać w wersji „normalnej” (jak na zdjęciach) lub „kremowej” (czyli zmiksowanej). Obie równie pyszne :)Dla zaoszczędzenia czasu, zupę warto ugotować w większej ilości, a następnie zawekować.Więcej na temat wekowania zup pisałam tutaj :)
Składniki:1 bakłażan ze skórką1 czerwona cebula1 czerwona/żółta papryka2-4 ząbki czosnku600-800 ml gotowego, pikantnego soku wielo-warzywnego bez cukru (np. Fortuna WW+, Tymbark Vega albo Fit)szczypta szafranusól i pieprzoliwa z oliwekWykonanie :Bakłażana pokroić w drobną kostkę (1×1 cm). Obrumienić na 3-4 łyżkach oliwy. Odstawić.Paprykę pokroić w kostkę (1×1 cm), a cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać pokrojoną paprykę, cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć 5 minut na średnim ogniu. Wlać sok warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut. Dodać usmażonego bakłażana, szafran i kontynuować gotowanie przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta rozcieńczyć ją przegotowaną, gorącą wodą.Smacznego :)