Wykonanie
Intensywna w smaku i bardzo sycąca zupa.Idealna na nadchodzące jesienno-zimowe dni :)Uwaga:)W zależności od upodobań, zupę można podawać w wersji „normalnej” (jak na zdjęciach) lub „kremowej” (czyli zmiksowanej). Obie równie pyszne :)Dla zaoszczędzenia czasu, zupę warto ugotować w większej ilości, a następnie zawekować.Więcej na temat wekowania zup
pisałam tutaj :)
Składniki:1
bakłażan ze skórką1
czerwona cebula1 czerwona/żółta
papryka2-4 ząbki
czosnku600-800 ml gotowego, pikantnego
soku wielo-warzywnego bez
cukru (np. Fortuna WW+, Tymbark Vega albo Fit)szczypta
szafranusól i
pieprzoliwa z oliwekWykonanie :
Bakłażana pokroić w drobną kostkę (1×1 cm). Obrumienić na 3-4 łyżkach
oliwy. Odstawić.
Paprykę pokroić w kostkę (1×1 cm), a
cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki
oliwy, dodać pokrojoną
paprykę,
cebulę i przeciśnięty
czosnek. Smażyć 5 minut na średnim ogniu. Wlać sok warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut. Dodać usmażonego
bakłażana,
szafran i kontynuować gotowanie przez 10 minut. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta rozcieńczyć ją przegotowaną, gorącą
wodą.Smacznego :)